Insändare

Vi förväntar oss att Tanne får vara kvar

Förskola Artikeln publicerades
Förskole- och fritidsverksamheten är viktig – av flera skäl, slår insändarskribenterna fast.
Foto: NTB
Förskole- och fritidsverksamheten är viktig – av flera skäl, slår insändarskribenterna fast.

Skolchefen i Mörbylånga kommun vill förflytta fritidsverksamheten i Alby på grund av en lokalfråga och beslut fattas nästa vecka. En majoritet av föräldrarna har reagerat negativt på detta.

Vi föräldrar på Tanneförskolan och fritids vill följande:

• Miljöaspekten finns inte med i analysen. En av dagens största frågor kringgås. Familjer kommer att få köra långa sträckor för att hämta sina barn då många arbetar och driver sina verksamheter lokalt. Exempelvis Mellby till Gårdby blir långa sträckor som borde tas i beräkning då vi i dagens samhälle ska minska användandet av fordon och avtryck på miljön. Det blir många fordon som var och ett måste färdas långa sträckor.

• Förslaget utesluter familjer med ringa resurser att kunna ta del av välfärdssystemet då det innebär en kostnad som nu måste räknas in av färd- och drivmedel. Samt att det tar dyrbar tid från föräldrar och barn att vara tillsammans snarare än spendera tid på resande. Detta är en allvarlig konsekvens som bör beaktas i samhället.

• Levande landsbygd! En fråga som debatteras flitigt på riksdagsnivå. Denna ignoreras nu totalt av kommunen när man går helt i motsatt riktning och vill försvåra tillgängligheten på landsbygden.

• Fritidspedagoger och utbildning. Kan kommunen verkligen tillgodose fritidspedagoger i hela kommunen när det råder brist på dessa i hela länet? Vi tror inte att kommunen kan tillgodose detta till fullo, hur de än gör utan detta har bara använts som ett slagträ för att tillgodose tjänstemän att få göra sin omstrukturering.

• Lokalfråga. Det finns förankrat att lokaler finns att tillgå vid behov på Albylen i Alby. Resurser på pedagogiska redskap har nyligen investerats på Tanneförskolan för fritidsaktiviteter så lokal och pedagogiska redskap finns redan på befintlig skola.

• Frågan om Tanneförskolans positiva inställning ställer vi oss också frågande. Som pedagoger och föräldrar länge har påpekat, att barn som nu möts i olika åldrar på Tanneförskolan är mycket positivt för barnens utveckling. I beräkningen så bör det påpekas att forskning vill framhålla att små barngrupper är positivt ur en pedagogisk synvinkel. När politiker och tjänstemän strävar efter att få större och centrala skolor så går det stick och stäv med forskning.

Citat från Mörbylånga kommuns hemsida:

”Den lilla förskolan mitt bland djur och natur i en härlig världsarvsmiljö! Engagerade föräldrar, spontanitet, trygghet och mycket skratt! Det är vi på Tanne!”

För oss är det oerhört viktigt att vi på sydöstra Öland får behålla den enda service som finns kvar. Det vill säga att vi förväntar oss att Tannes förskola och fritids får vara kvar i den verksamhet som finns idag.

 

Vi med barn på Tanneförskola och fritids

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.