Insändare

Vård skola och omsorg i första hand

Insändare Artikeln publicerades

Vi har i Sverige två unika förebilder. Astrid Lindgren och Ingvar Kamprad, båda var smålänningar. Det unika med dem är att de har skapat något stort med små medel.

Astrid Lindgren skrev om Bullerbyn med sin hembygd som förebild. Bullerbyn finns här, mitt i Kalmar. Skälby Gård, där har vi något fint, unikt. En plats som är för "de många människorna ", för att citera Ingvar Kamprad.

Skälby Gård är öppen alla dagar i veckan. Utan kostnad har all en möjlighet att umgås. Kanske vara med djuren i en lugn och avstressande miljö.

Satsa lite av vår gemensamma kassa till underhåll och utveckling av gården. Våra övriga skattepengar ska i första hand gå till vård,skola och omsorg.

Inom den kommunala hemtjänsten är vi vana att skapa mycket med små medel. Liksom Astrid och Ingvar.

Två hemtjänstgrupper slogs ihop 2012. Lokalen för personalen var så liten att det inte fanns sittplatser till alla. Men det ordnade sig. Vi önskade en kaffeautomat, som köptes eller leasades in. Vi betalade, fick avdrag på lönen med 50 kr/månad.

2018 har jag haft förmånen att vara med och starta upp Vänskapens hus. Vårt nya fina äldreboende. Kommunen har satsat mycket på teknik, hjälpmedel och personalvård. Det är en mycket bra investering för framtiden.

Jag har jobbat i hemtjänsten i många år. Det är ett tufft jobb. På julafton kan det vara snöoväder, ingen som skottar och anhöriga som har rest utomlands. Det är bara att leta fram snöskyffeln och börja skotta.

Tack vare stark sammanhållning och mycket humor klarar vi undersköterskor allt. För vi har inget val. Omsorgen måste fungera dygnet runt. Kalmar kommun har ett val.

Välj vård skola och omsorg i första hand. Resten ordnar sig. I Astrid Lindgrens och Ingvar Kamprads anda.

Kerstin Löfgren

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.