Insändare

Vad gör du som individ för val?

Catherine Rindstig ,

Enligt FN så står köttindustrin för 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Det är mer än vad världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan släpper ut sammanlagt.

Bara i Sverige släpper varje person ut 1.8 ton växthusgaser per år till följd av maten. Den veganska matens motsvarighet är 0.5 ton.

Vi äter mycket kött i Sverige, vi äter nästan dubbelt så mycket kött som på 70-talet. Rekommendationen från bland annat Livsmedelsverket är att minska ner på köttet, till max 500 g rött kött per vecka och person.

Råden är dessutom att charkuteriprodukter helst bör undvikas för att minska risken för viss typ av cancer.

Det är tyvärr sämre med intaget av det gröna. Bara två av tio svenskar äter tillräcklig mängd grönsaker och frukt dagligen, önskvärt är ett intag av 500 gram per dag vilket har visat sig minska risken för flera av våra välfärdssjukdomar.

Väljer vi att byta animalisk kost mot mer vegetabilisk så gör samhället en stor vinst. Det gäller för den egna hälsan, för klimatet och samtidigt ett minskat lidande för alla våra produktionsdjur.

Individens val har större betydelse än vad många tror.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.