Insändare

Vad är det för mening med RUT?

Lars Järned ,

Vi behövde reparera vår spis och anlitade ett företag i Kalmar.

Byte av plattan gick bra men fakturan fick mig att fundera. Den innehöll bland annat följande poster, allt exklusive moms:

Beställningskostnad 300 kronor, arbete 750, hantering av RUT 150, faktureringsavgift 30 och expeditionsavgift 35 kronor.

Staten ger en ersättning genom RUT på 50 procent av arbetskostnaden, i det här fallet alltså 375 av 750 kronor. Leverantören tar sedan 150 kronor för att hämta denna ersättning från Skatteverket, det vill säga 40 procent. Var det verkligen tänkt att skattemedel ska användas så?

Det extra arbetet, att mata in uppgifterna i datafilen till Skatteverkets e-tjänst, kan inte ta många minuter. Vi har ju avtalsfrihet i Sverige men nog kan man som kund fundera – var det så här politikerna menade?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.