Insändare

Vad är det för kunskap och värderingar som styr ledningarna för våra myndigheter?

Insändare Artikeln publicerades

Denna fråga har sin grund i förslaget från Kriminalvården om att införa ett totalt rökförbud på landets häkten och anstalter.

De som sitter bakom lås och bom skall alltså tvingas att inte bara bli frihetsberövade utan också avstå från ett njutningsmedel,som de är beroende av, om de är rökare.

Det kan väl inte ha undgått någon att det är mycket svårt att sluta röka, även om man gör det av egen önskan. Hur skall det då kännas att tvingas att sluta röka - ett straff ovanpå det andra straffet?

På något märkligt sätt framställs det som jämlikt eftersom rökförbudet även skulle gälla för personalen, men de kan ju faktiskt gå hem och röka efter arbetspassets slut.

Självklart skall man begränsa de negativa verkningarna som rökning ger upphov till, som att begränsa rökning till speciella, väl ventilerade ytor/utrymmen, men så verkar det vara redan idag. Kanske skulle det också kunna arbetas med rökavvänjning på häkten och anstalter. Totalt rökförbud är däremot ett uttryck för maktmissbruk, som med största sannolikhet kommer att leda till mer problem än de man har när man idag hanterar cigaretter.

Vore det inte bättre om personalen ägnade sin tid åt att utvecklas i sin roll som vårdare i stället för att förstärka sin roll som väktare, vilket kommer att bli fallet om förslaget får gehör.

Jag känner en verklig oro inför framtiden när förslag som detta över huvud taget kan komma på bordet!

Lena Hjelte

Agronom och samhällsdebattör

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.