Insändare

Ska plånboken få avgöra tandhälsan?

Insändare Artikeln publicerades

Tandvårdens ersättningssystem gynnar främst medel- och höginkomsttagare. Många med sjukersättning, låga pensioner eller om man varit arbetslös en längre tid har inte råd att gå till tandläkare

”Bilden av tandhälsa som något man själv kan styra över stämmer inte. Att man som patient dessutom själv måste skaffa sig kunskap om de särskilda tandvårdsstöden får effekten, att många personer riskerar att aldrig få ta del av dem. I praktiken innebär därför tandvårdsförsäkringens konstruktion att bara de med ett visst kapital kan ta del av stödet”. Detta är ett utdrag ur en artikel i tidningen Dagens Samhälle.

Artikeln är undertecknad av ordförande i Funktionsrätt Sverige, samt Tandvårdsskadeförbundets ordförande och ytterligare två patientföreningars ordförande och en hedersordförande. För oss i Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län känns artikeln ”rykande aktuell” och viktig, därför tar vi upp frågan även på länsnivå.

I Sverige betalar vi skatt för att utjämna klasskillnaderna. Främst gäller det att alla ska ha rätt till utbildning och likvärdig och nödvändig hälso- och sjukvård. Den som är i behov av ett höftimplantat får det gratis efter att man uppnått högkostnadsskyddet. Men så är det inte i tandvården! Där betalar man en egeninsats oavsett hur mycket tandvården kostar. Tandvårdens ersättningssystem gynnar främst medel- och höginkomsttagare. Många med sjukersättning, låga pensioner eller om man varit arbetslös en längre tid har inte råd att gå till tandläkare.

Ska det verkligen vara så, det är många faktorer som avgör om man får en god eller sämre tandhälsa, det är inte bara ”tandborsten, kosten och lördagsgodis”, som är avgörande! Orsakerna kan vara sjukdomar, arvsanlag, medicinering, näringsbrister med mera. Dessutom drabbas många av överkänslighet mot dentala material, vilket innebär ytterligare problem med ohälsa och ökat tandvårdsbehov. Ändå kan det kännas som om dessa personer får skylla sig själva för sina hälsoproblem!I Tandvårdsförordningen finns bland annat regler och bestämmelser för hur personer med överkänslighet mot dentala material, ska kunna få ”tandvård enligt högkostnadsskyddet för sjukvård”, vilket innebär ekonomiska lättnader för patienten.

Men statistik visar, att det är ytterst få i Kalmar län, som får det ekonomiska stöd, som de har både rätt till och behov av att få. Tyvärr får patienten sällan information av tandläkare eller läkare, om att den möjligheten finns!

Därför anser Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län, att tandvården ska ingå i den allmänna hälso- och sjukvården och med samma högkostnadsskydd som finns där. Munnen och tänderna hör till kroppen!

Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.