Insändare

Sverige behöver mer samarbete och mindre polarisering

Insändare Artikeln publicerades

Allt för ofta blir debatten numera fördummande. Istället för att bidra med en seriös politisk diskussion om hur vi bäst löser vårt lands stora bekymmer inom välfärden så verkar allt för många politiker upptagna med att medvetet misstolka och återkommande klistra etiketter på sina politiska motståndare.

Replik till Jonas Hellberg (s)

Detta är något jag tror många väljare vid det här laget är trötta på. Jonas Hellberg är en av dem som bidrar till att sänka debattklimatet.

Man kan tänka sig att han skulle uppröras över krisen inom sjukvården och att 83 000 människor nu stått olagligt länge i en vårdkö. Man tänker att han skulle uppröras av att vi står inför en kris vad gäller tillgången på äldreboendeplatser. Han borde uppröras över alla de grupper av människor som idag lämnas efter med dagens politik. De bortglömda och de förbisedda. Istället upprörs Jonas Hellberg över att Kristdemokraterna fattat ett beslut att samtala med alla partier och också otroligt nog gör det man lovar. Det där med att leverera det man lovar är sannerligen inget svenska väljare är bortskämda med.

Men en tydlig värdegrund så kan man stå trygg i samtalet med andra. En tydlig värdegrund bidrar till att politiken orkar stå upp för människovärde, frihet och rättvisa. Utan en tydlig värdegrund faller man lätt offer för särintressen och kortsiktiga vinster.

Hellberg förfasas över att Ebba Busch Thor ätit lunch med Jimmie Åkesson. Han tror att Kristdemokratin nu faller samman. Inget kunde vara mer fel. Är du trygg i dina värderingar kan du samtala med alla.

Jonas Hellberg säger att han som kristen socialdemokrat brukar luta sig mot den gyllene regeln när han ska ta ställning svåra etiska frågor. Var det den han lutade sig emot när han under vårt senaste regionfullmäktige satt på sin stol och högt buade ut en politiker som stod i talarstolen? Det rimmar i så fall illa med en gyllene regeln.

Kristdemokraterna har som enda parti den gyllene regeln inskriven i vårt principprogram och den vägleder oss alltjämt.

Svensk politik behöver inte mer av den polarisering som nämnd debattör nu bidrar med. Jag önskar att vi kunde samarbeta mer inom politiken och hitta gemensamma nämnare där vi faktiskt tillsammans kan göra skillnad.

Låt oss tillsammans ägna mer tid åt att minska samhällsklyftorna, återvinna tryggheten och bygga upp vår välfärd. Låt oss ägna mindre tid åt pseudodebatter, etikettering och fördummande. Det skulle vårt land må bra av. På så vis bidrar vi också med ett bättre samtalsklimat och en bättre samhällsgemenskap.

”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er, det skall ni göra för dem.”

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.