Insändare

Superbussar blir billigare än tåg

Insändare Artikeln publicerades

Tåg är ett masstransportmedel och är som sådant utmärkt.

Kust till Kustbanan är den enda banan i länet som har ett ordentligt existensberättigande. Elektrifierat, snabbt och ett rejält resandeunderlag.

Där det inte finns några "massor" att transportera skall man självklart istället välja bussalternativet. Exempel på sådana banor är Stångådalsbanan och Tjustbanan. Inte nog med att dessa banor är i dåligt skick. Dessutom står ofta hälften av tågen på verkstad.

Logiken är enkel. Trafikverket behöver prioritera långt mer högfrekventerade och betydelsefulla sträckor.

Och man kan väl inte på allvar mena att vårt landsting skall satsa flera miljoner till på tågtrafik samtidigt som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) nu förutspår kraftigt ökade behov av välfärdstjänster såsom hälso- och sjukvård.

Jag menar att man borde använda det superbusskoncept som finns omnämnt på KLT;s hemsida. Det blir betydligt billigare, mer miljövänligt och inte minst ett tillförlitligt trafiksystem. I kombination med bättre vägar (ex. 2:1-vägar) blir det hela något alla vinner på.

JOJ

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.