Insändare

Stoppa skadegörelse på slottet

Insändare Artikeln publicerades

Ena dagen läser man att Kalmar slott har utsetts till ett av de vackraste slotten i världen. Någon dag senare hör jag i radion en väldigt ledsen och väldigt arg Mannheimer, slottschef på Kalmar slott. Graffiti målningar och personer som ristar in text i slottsmuren är tydligen numera vanligt.

Ena dagen läser man att Kalmar slott har utsetts till ett av de vackraste slotten i världen.

Någon dag senare hör jag i radion en väldigt ledsen och väldigt arg Mannheimer, slottschef på Kalmar slott. Graffiti målningar och personer som ristar in text i slottsmuren är tydligen numera vanligt.

På min tid, på sommaren satt jag där med kompisar och klämde en öl, solade, njöt av utsikten. Att göra åverkan fanns inte i vår tankevärld.

I Sverige idag är det inte längre mellanmjölkens land som gäller. Det är tafatthetens land enligt min uppfattning.

Kalmar Slott
Foto: Mats Holmertz
Kalmar Slott

Auktoriteter finns inte längre. Nej, nej nej. Inte kan vi väl kräva att personer som uppför sig på ett ociviliserat sätt får ett nappatag i nackskinnet och rumpan.

Enligt slottschefen är det så illa att personalen ibland ser när ungdomar gör skadegörelse och säger : "aja baja, så får du inte göra".

De har inte möjlighet att göra annat.

Mitt förslag kommer nu:

1. Övervakningskameror.

2. Vakter, behöver inte kosta någonting. Gissa varför? Jo de som ertappas med skadegörelse får betala vad det kostar att åtgärda skadegörelsen samt kostnaden för vakter.

Alltså man åker hem till föräldrarna med faktura. Oj, kan inte betala. Har ni bil? Bor i hus? Hur många nappar finns i hushållet (ja numera är ju mobiltelefonen ungdomars och vuxnas napp, eller hur? ) Utmät tillgångar motsvarande kostnaden som är aktuell. Gör det direkt! Hoppsan vad dålig stämning det blev i den familjen.

3. Den som har gjort åverkan har inga tillgångar - busenkelt. Arbeta av det direkt. Kanske 60-70 kronor per timma. Städa och gör fint runt slottet, Kalmarsundsparken, Stensö, Kvarnholmen, Finns många ställen att städa på. Naturligtvis ska arbetstiden vara mellan 02:00 – 10:00. Ingen sovmorgon.

Men så kan man ju inte göra eller hur.

Det är säkert bara ledsna och uttråkade personer som gör åverkan.

Ett eller två samtal med socialsekreterare är nog bättre.

Hjälper inte det kan vi ju alltid med skattepengar bygga en ny lekpark för vuxna barn, eller fixa gratis disco med gratis chips o dipp.

Då blir alla glada och lyckliga i tafatthetens land.

Stefan Almén

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.