Insändare

Stäng gränsen för antibiotikaresistens

Claes Littorin ,
Landsbygdspartiet oberoende kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen, till exempel inom svinuppfödning i Danmark.
Foto:Emil Langvad/TT
Landsbygdspartiet oberoende kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen, till exempel inom svinuppfödning i Danmark.

Multiresistenta bakterier blir ett allt större problem för en växande världs­befolkning.

Problemen accelererar i takt med konsumenternas jakt på allt billigare livsmedel. Trots att andelen av inkomsten som går till livsmedel minskat ­radikalt.

För 60 år sedan gick 52 procent av våra pengar till matinköp, i dag är vi nere på 14 procent. Det är ­naturligtvis positivt att maten är billig för de, i det alltmer ekonomiskt ­segregerade Sverige, som har det sämst.

Detta har dock sitt pris och antibiotikabruket i animalieproduktionen världen runt har ökat.

  Frihandeln, i kombination med nationellt slappa restriktioner beträffande antibiotikaanvändning och djurskyddslagar, har satt de med bäst djurhållning och lägst antibiotikabruk, på undantag.

  Sveriges djurbönder hamnar här i kläm, då dessa underkastas ­världens kanske tuffaste djurskyddslagar, vilket i sin tur leder till lägst ­antibiotikabruk i hela EU beträffande djurhåll­ningen.

  Tyvärr går ekvationen frihandel och kraftigt fördyrande skatter och regler inte ihop, utan den ­svenska djurhållningen, slås ut av kött och mejeriprodukter från länder som raserar vårt lång­siktiga folkhälsoarbete mot antibiotikaresistens.

  Medialt har stort fokus legat på vårt grannland Danmark, som har en stor export av fläskkött, till låga priser.

  I Danmark så bar 2014 63 procent av grisarna på MRSA-bakterier. Cirka 12 000 danska människor bar på bakterien 2014. Sex år tidigare var endast ett fåtal danskar smittade. Detta är en tickande bomb, som riskerar folkhälsan på ett skrämmande sätt.

  Dock är Danmark långt ifrån värst i klassen. Dansk djurhållning ­använder tre gånger så mycket antibiotika per djur som vi gör i Sverige.

  Tyskland 15 gånger och när du avnjuter din Parmaskinka (Italien) eller Serrano (Spanien), så ­bidrar du till drygt 30 gånger så högt anti­biotikabruk och därmed får MRSA en allt snabbare, nästintill explosionsartad spridning.

  Hur det ser ut på så kallar ”feedlots” i USA och Sydamerika vågar vi inte ens tänka på. Men klordoppad kyckling i USA ­säger väl en hel del.

  Landsbygdspartiet ­oberoende kräver importstopp av animaliska produkter från länder som missbrukar antibiotika i djurhållningen och därmed ignorerar hotet om antibiotikaresistens samt bidrar till spridning av MRSA.

  Vi bör, precis som det gjordes inom frihandels­unionen i EU när galna kosjukan kom, åberopa folkhälsoskäl. Detta är ett allt snabbare eskalerande problem som kommer att få gigantiska konsekvenser om det inte tas på allvar. Är regering och riksdag beredda att ta ansvar?