Insändare

Sluta snacka och ge oss fiber

Insändare Artikeln publicerades

Fiberutbyggnaden går i stort sett enligt plan kunde man läsa häromdagen. Detta gäller Nybro kommun.

Kommunen har beslutat att alla invånarna ska erbjudas fiber och för fyra år sedan startade utbyggnaden. För närvarande har det kommunala energibolaget Nybro Energi ett 20-tal grävskopor som arbetar med att gräva ner fiber.

I de få områdena där man kan se förseningar, erbjuds byborna trådlös fiber fram tills det blir markfiber.

 

Som invånare i Torsås vet jag inte om jag ska skratta eller gråta över hur man har skött fiberutbyggnaden i min kommun. Här finns inga grävskopor som arbetar, här finns inget erbjudande om att tillfälligt få tillgång till trådlös fiber.

Diskussioner med olika aktörer på fibermarknaden har hamnat i det berömda diket med tvärnit som följd. Att man flyttar fiberproblematiken till det nybildade Torsås Fjärrvärmenät känns som att kommunledningen vill bli av med problemet.

Man kan undra vad kommunledningen och tjänstemän sysslat med under alla dessa år som har gått sedan både Telia och IP-only drog sig ur.

Nybro Energi har fått statligt stöd till fibernätet på landsbygden och kravet är att vara färdiga till den 15 december 2020. Jag ser inget statligt stöd eller ens en ansökan om statligt stöd i Torsås.

I de strategiska målen för 2020-2022anges bland annat att Torsås ska ha över över 7 300 invånare 2022, en levande landsbygd och100 procent fiber 2020. Tillåt mig att tvivla. I Nybro har det tagit fyra år hittills för att komma dit man är idag.

Ska vi få någon markfiber i Torsås kommun inom rimlig tid så får nog någon eller några tjänstemän spotta i nävarna och se till att det blir lite mindre snack och lite mer verkstad.

Henry Amper

Torsås

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.