Insändare

Slå inte ut landets seriösa småföretag

Insändare ,

Den socialdemokratiska regeringen har nu ­presenterat ett nytt lag­förslag som innebär ännu en börda för de svenska småföretagen.

Ett förslag som innebär att seriösa byggföretag ­riskerar att slås ut ­samtidigt som bygg­kostnaderna ökar.

Bakgrunden till ­regeringens förslag är ett EU-direktiv från 2014 om utstationering som ska skydda utstationerade ­arbetare. Syftet är alltså i grunden gott.

Regeringen valde ­dessvärre ännu en gång att lägga ett förslag som innebär en kraftig över­implementering av EU:s direktiv. Ett förslag som dessutom undergräver den svenska modellen.

Vad innebär då regeringens förslag? Jo, sju dagar efter att en ­arbetstagare hos en under­entreprenör har ­påtalat utebliven lön ska i stället den som är under­entreprenörens uppdragsgivare betala ut pengarna.

Utbetalningen ska ske oavsett om skälet till att man inte fått ut lönen är ekonomiska svårigheter beroende på brister hos beställare eller oseriositet.

Regeringen vill alltså att seriösa företag ska betala för de oseriösa eller för de som av något skäl inte lyckas gå med vinst. Nu kan notan komma att skickas till ett annat byggföretag istället för att pengarna utbetalas från den statliga lönegarantin.

Det här betyder att etablerade aktörer gynnas på bekostnad av nystartade eller växande småföretag som inte är så kända på den svenska byggmarknaden.

Det innebär också att alla uppdragsgivare måste ta höjd för den risk det innebär att anlita en underentreprenör och få oförutsedda lönefordringar. I slutändan är det du som får betala i form av dyrare bostäder.

När regeringen presenterade sitt lagförslag använde de ord som ”ordning och reda” och ”sund byggbransch”, vilket låter väldigt bra.

En sund byggbransch är ett av våra högst prioriterade mål. Vi har därför också varit med om att driva igenom reglerna om personalliggare, lagregler om arbetsgivardeklaration på individnivå samt anmälningsplikt vid ­arbete i Sverige.

Tyvärr kommer ­regeringens lagförslag knappast ha någon större betydelse i den viktiga kampen för en sundare ­byggbransch.

Seriösa svenska bygg­företag riskerar att slås ut och du kan komma att få betala ännu mer för din nya bostad. De oseriösa företagen kommer att fortsätta hitta kryphål.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.