Insändare

SD enda parti som motsatte sig höjda arvoden

Insändare Artikeln publicerades

I en replik på vårt debattinlägg förargas Socialdemokraterna över att vi belyser det faktum att de driver på för och fått igenom förslag om att höja sina egna arvoden samtidigt som kommunen står inför stora besparingar.

I deras svar försvarar man detta med ett principiellt resonemang om hur viktigt det är att oppositionen ska ha ekonomiska förutsättningar genom arvoden för att kunna granska de styrande.

Leif Gustavsson, SD
Leif Gustavsson, SD

Det är däremot endast de socialdemokratiska politikerna man vill arvodera, vilket visar på att man inte har några principer man vill värna. Istället är det som så att Socialdemokraterna just sedan tidigare beklagat sig över för låga politikerarvoden i kommunen, men man har inte kunnat höja dem då Sverigedemokraterna och borgarna varit emot detta.

Efter valen till kommunstyrelsen hade däremot Socialdemokraterna möjlighet att nå en majoritet i utskotten. Istället blev det ett anmärkningsvärt samarbete mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna, där det framstod som att man gav bort sina platser. Men istället för politiskt inflytande valde man alltså istället att förhandla bort detta mot höjda politikerarvoden för ett fåtal egna politiker. Förslaget innebär exempelvis att Jonas Erlandsson över en natt fick en arvodeshöjning med 10 000 kr i månaden, en höjning som Carl-Axel Blom beskriver som ”mycket begränsade fasta arvoden”. Detta skiljer sig mot situationen i Oskarshamn där Sverigedemokraterna fick ett motsvarande arvode för en KSAU-ledamot.

Vi var det enda parti som motsatte oss detta. Särskilt anmärkningsvärt är att de borgerliga just väljer att ”köpa stöd” med skattebetalarnas pengar i en tid med sviktande budget och krav på kännbara besparingar.

Det är ett faktum att kostnaderna för den politiska organisationen nu i Högsby kommun har gått från att ligga på den undre halvan i Kalmar län, till att nu ligga på den övre halvan. Det är ett faktum att man nu väljer att prioritera att öka kostnaderna för arvoderingar som explicit ska gå till socialdemokrater, samtidigt som omfattande besparingar står för dörren. Vi har förståelse för att Socialdemokraterna inte uppskattar att vi upplyser deras väljare om detta.

Leif Gustavsson (SD)

Sven Liljeblad (SD)

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.