Insändare

Sätt stopp för kollektiv LSS-bestraffning

Insändare Artikeln publicerades

Senaste LSS-utredningen ett fortsatt sönderfall av en rättighetslag.

Den enskilde ska enligt LSS uppnå goda levnadsvillkor. Socialtjänstlagen är en så kallad ramlag. Det innebär att den inte reglerar rättigheter för den enskilde utan beskriver vilka skyldigheter kommunerna har.

LSS är en plusslag, som ger bättre insatser än vad socialtjänstlagen gör. Vad är goda levnadsvillkor? För mig är det att få leva ett liv som alla andra i samhället. Där måste nästa LSS-utredare i samverkan med funktionsrättsrörelsen tolka begreppet goda levnadsvillkor. Som mynnar ut i en bättre tydlighet vad som är skillnaden mellan ramlag och en rättighetslag (pluslag).

All fokus i media har de senaste tio åren legat på en insats personlig assistans. Lagen har tio insatser. Generellt har alla insatser i lagen urholkats med hjälp av jurister i domstolar och konsulter.

Jag blir fortfarande påmind om när TV4:s Kalla Fakta 2013 avslöjade hur kommunerna började vända ryggen mot personer med funktionsnedsättningar med hjälp av privata konsulter. De privata firmorna åkte runt och tjänade miljoner på att lära kommunerna att säga nej till olika LSS-insatser utan att begå lagbrott.

Fem år senare och med facit i hand är hela lagen i sönderfall. Sedan några år tillbaka förs det dessutom en fuskdebatt. All fusk ska stävjas. Varför inför man inte en bättre kontrollapparat?

Jag riktar ingen kritik till handläggare inom försäkringskassa och kommun. Alla gör sitt arbete utifrån politiska beslut annars begår man tjänstefel.

Däremot hade jag önskat att fler myndighetshandläggare i Sverige hade haft civilkurage och ställt sig upp och sagt: nu är det nog. Att personer som omfattas av LSS-lagstiftningen skulle bli utsatt för kollektiv bestraffning trodde jag var brottsligt i Sverige.

Yvonne Malmgren

Fd handläggare för LSS och generella handikappfrågor

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.