Insändare

Romerna behöver ett härbärge i Kalmar

Per Gawelund (V)
Efter Salvestängningen sover många romer i bilar runt om i kommunen. Vänsterpartiet kräver nu att ett härbärge öppnas.
Foto:Mats Holmertz
Efter Salvestängningen sover många romer i bilar runt om i kommunen. Vänsterpartiet kräver nu att ett härbärge öppnas.

Tack Barbro Lindgren för din insändare och ditt engagemang för romerna! Diskriminering, förakt och förföljelser av romer har en lång historia. Om detta har min partikamrat Kåre Eriksson och jag i ett flertal artiklar berättat om.

Vi har försökt beskriva den svåra fattigdomen och det systematiska förtrycket av dagens romer i främst Bulgarien och Rumänien. I dessa länders öppna och rumsrena rasism saknar många romer tillgång till sjukvård och barnen förvägras regelmässigt skolgång. Analfabetismen är därför utbredd och för flertalet romer är chanserna till ett anständigt lönearbete och humana boendeformer obefintliga.

Detta är bakgrunden till varför romer tvingas lämna sina nära och kära och tigga i främmande länder. Samtidigt måste vi påminna oss om vår egen historia där förföljelser och svenska myndigheters kränkningar av romer utgör ett skamfyllt och mörkt kapitel. Vi är inte utan skuld.

Snön och kylan har kommit. Några tiggare sover i sina kalla bilar med förhoppning att det finns givmildhet kvar även efter julklappsutdelning och nyårsskålar. Kravet från Vänsterpartiet i Kalmar om att öppna ett härbärge är knappast mindre aktuellt. Vi vill också satsa på beprövade metoder för inkludering och lönearbete så att behovet att tigga försvinner.

Men vad säger de andra partierna? Rasistiska SD tjoar i vanlig ordning om tuffa tag och tiggeri-förbud. Efter Reinfeldts sorti stämmer M in i den kören och tävlar om att få till högst brösttoner. De flesta andra partierna är tysta och duckar i frågan. Men ära den som äras bör. Liberalerna i Kalmar sticker ut i debatten. De är inne på samma linje som oss om ett härbärge, i alla fall under vintertiden. Jag kan därför konstatera att ett borgerligt parti har visat mer förståelse och medmänsklighet för romernas situation än vad som kommit från någon socialdemokrat i Kalmar.

Barbro Lindgren, jag hoppas du känner att du har fått svar på dina frågor. Åtminstone från Vänsterpartiet.