Insändare

Reseproblem vid återkomst till Sverige

Insändare Artikeln publicerades
Skribenten tillsammans med sitt resesällskap fick tillbringa natten på Malmö centralstation.
Foto: Emil Langvad/TT
Skribenten tillsammans med sitt resesällskap fick tillbringa natten på Malmö centralstation.

Vi var ute och åkte i Europa och kom hem till Sverige och, Oskarshamn den 3 oktober.

I övriga länder gick resan enligt tidtabellen. Men när vi kom från Köpenhamn till Malmö tog resan slut med motiveringen att ett tåg hade rivit strömkabel mellan Hässleholm och Osby.

Vid Malmö centralstation fick vi reda på att bussar skulle sättas in, men när visste ingen.

Efter en stunds väntan, två timmar, fick vi reda på att en buss skulle komma och att vi skulle gå till en busshållplats nära kanalen.

Efter cirka två timmars väntan fick vi reda på att bussarna bara skulle köra till Hässleholm och Osby.

Vi som skulle till Alvesta, Växjö och Kalmar kunde ta taxi till vår hemdestination. För detta skulle vi få ersättning med 1 200 kronor och räkningen skulle skickas till resebyrån där vi köpt biljetten eller till tågoperatören som vi reste med.

Klockan var då 22.00 och en tysk resande undrade om han skall ringa till tyska Bundesbahn, där han köpt biljetten.

Vem som helst kan räkna ut att man inte kommer långt med taxi för 1 200 kronor. Det är dessutom en krånglig procedur att få ut dessa pengar.

I Malmö visade det sig att toaletten plus övrig service på nya stationen stängde klockan 22.00. I gamla stationen var det öppet till midnatt.

Efter kontakt med personal fick vi upplysningen att bussarna inte skulle komma som utlovat klockan 01.00.

Nästa tåg till Kalmar skulle gå 05.58 enligt tavlan, där inga indikationer fanns om att det var inställt.

Det gjorde att vi fick övernatta på Malmö central – på ribbänkar tillsammans med övriga hemlösa – eftersom hotellet var för litet och första tåg hem gällde.

Man kan ju tänka sig om man hade behövt gå på toaletten eller annat. Och tänk att man blev behandlad så här av tågoperatören, Trafikverket med mera.

Min hemresa inleddes sedan med att min biljett blev ifrågasatt eftersom datumet var en dag tidigare.

Är detta vad man vill förespråka som miljötänkande eller de intryck man vill att resande från andra nationer ska få av Sverige? Är detta politikernas höga ambitioner om höghastighetståg med mera?

Detta visar också att man som resenär blir skyfflad runt runt till man ger upp, när det i slutändan är frågan om att ansvariga myndigheter tar ansvar.

Resande

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.