Annons
Insändare

Replik: Alfsson har fel – jag är inte arg

Den numera uteslutne Sverigedemokraten Thoralf Alfsson går till storms mot mig. Han hävdar att jag är arg och har raderat ett blogginlägg om Barometern. Inget av det är sant men det är symptomatiskt för Alfssons sätt att debattera. Alla som följer min blogg kan själva se att inlägget ligger först.
Publicerad 25 juni 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den numera uteslutne Sverigedemokraten Thoralf Alfsson går till storms mot mig. Han hävdar att jag är arg och har raderat ett blogginlägg om Barometern. Inget av det är sant men det är symptomatiskt för Alfssons sätt att debattera. Alla som följer min blogg kan själva se att inlägget ligger först.

Johan Persson (S) menar att Alfsson förutspådde en systemkollaps efter flyktingkrisen 2015 men i själva verket har arbetslösheten sjunkit sedan dess.
Johan Persson (S) menar att Alfsson förutspådde en systemkollaps efter flyktingkrisen 2015 men i själva verket har arbetslösheten sjunkit sedan dess.Foto: Mats Holmertz

Huvudfrågan i Alfssons inlägg handlar om befolkningstillväxt och där ger jag gärna min syn. Finns det ett egenvärde i att en kommun eller en landsända växer? Nej, självklart inte. Dock. Vill man ha statliga och privata investeringar i form av infrastruktur, bostadsbyggande eller nya etableringar så måste man växa minst lika mycket som andra jämförbara kommuner eller regioner. Detta har varit Kalmar läns stora bekymmer. Vi är det enda länet i Sverige som idag har samma befolkning idag som på 1880-talet. Övriga län har ökat rejält, en del har mer än fördubblats. Är det då så konstigt att staten men också andra har lagt sina investeringar där det växer?

Annons

När jag var ordförande i den parlamentariska landsbygdskommittén så jämfördes och analyserades landets kommuner. Jag vill inte byta med de kommunalråd jag förde samtal med, de beskrev utmaningen i att få ihop ekonomin med en minskad befolkning, år efter år. Eller för den delen de personer jag mötte som inte kunde göra investeringar i sina hus eftersom att värdet på huset var fallande. Jag skulle sannolikt inte våga investera i en ny simhall, ny ishall eller renovera vård- och omsorgsboenden om befolkningen krympte i Kalmar.

Flyktingkrisen 2015 var en stor utmaning för landets kommuner. Thoralf Alfsson förutspådde en fullständig systemkollaps. Nu kan vi konstatera att den totala arbetslösheten i Sverige har sjunkit, att sysselsättningen slagit rekord och att andelen personer i Sverige som lever på bidrag inte varit lägre sedan mätningarna startade i början av 70-talet.

Också i Kalmar går det åt rätt håll. Under de senaste tre åren har vi den högsta sysselsättningsökningen av alla jämförelsekommunerna, Växjö, Karlskrona, Kristianstad och Halmstad. Vi har de senaste tre åren haft högst överskott bland dessa kommuner. Vi rankas i topp när det gäller kvalité i den kommunala verksamheten, hållbarhet och livskvalité.

Det innebär inte att vi har utmaningar. Arbetslösheten bland utrikes födda är fortfarande för hög även om etableringstiden gått från sju år till under fem år. Det kan ju jämföras med en nyfödd ”svensk” bebis som i snitt är ute på arbetsmarknaden vid 22 års ålder.

Ja, vi bygger mycket bostäder i Kalmar. Det är jag stolt över. Vi har under många år haft en extrem bostadsbrist vilket lett till trångboddhet men det har också varit ett av de största tillväxthindren för vårt näringsliv. Det har också varit ett hinder för Linnéuniversitetet som nu byggs. En satsning som för övrigt Thoralf Alfsson också var emot.

Enligt Thoralf Alfsson är över 90 procent av alla som flyttat till Kalmar från ett annat land. Det är helt enkelt inte sant. Den största inflyttningen till Kalmar är från övriga Kalmar län. Å andra sidan, inte heller jag är ju en etnisk Kalmarit sedan flera generationer. Jag är ju, hemska tanke, uppvuxen på norra Öland.

Johan Persson (S)

Kommunstyrelsens ordförande Kalmar

Läs mer:

Annons
Annons
Annons
Annons