Insändare

Pensionskostnaderna kommer att öka rejält

Curt Gustafsson ,

Vem ljuger om våra pensioner? Under många år har våra ledande politiker hävdat att invandringen stärker kommande pensioner för alla.

Ju fler invånare desto bättre pensioner. Statsrådet Ylva Johansson sa 2016: ”Allt färre ska försörja fler. Nu håller vi på att lösa den utmaningen tack vare invandringen”.

I oktober kom Pensionsmyndighetens beräkningar som tyvärr inte uppmärksammats tillräckligt.

Pensionsmyndighetens slutsats är att den stora invandringen från länder med låg utbildningsnivå kommer att fördubbla statens kostnader för grundskyddet i pensionssystemet.

Den inkomstbaserade pensionen, som ligger utanför statsbudgeten berörs inte. Men det gör grundskyddet, det vill säga garantipension, bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd som finansieras av staten.

Idag uppgår kostnaderna till cirka 43 miljarder kronor. Prognosen visar att kostnaden fördubblas fram till 2060 och hamnar på cirka 86 miljarder kronor.

För en jämförelse är kostnaderna för våra försvarskostnader inklusive samhällets krisberedskap 48 miljarder kronor.

Prognosen bygger på en framtida invandring på cirka 110 000 personer om året. Förutom asylinvandring även anhöriginvandring, bara 2016 beviljades cirka 150 000 uppehållstillstånd.

Så du som tror att det skedde en kovändning 2015 om antalet invandrare – glöm det! SCB bygger sin prognos på dels asylsökande, anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring.

Det är främst kommande pensionärer, det vill säga dina barn och barnbarn som drabbas av denna försämring men det talas inget om detta av de etablerade partierna.

I princip har de under flera år hävdat att det är en vinst för Sverige och dess medborgare med den stora invandringen. Hur många gånger har du hört att det är lönsamt på sikt?

Så vem är det som ljuger eller förvrider sanningen? Vem har farit med osanning?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.