Insändare

Om utsläppen ska minska måste vi flyga mindre

Insändare Artikeln publicerades
Minskningen av utsläpp från flyget äts upp av ökat flygresande, menar skribenten.
Foto: Jessica Gow/TT
Minskningen av utsläpp från flyget äts upp av ökat flygresande, menar skribenten.

Det blir oftast patetiskt när folk på gatan intervjuas om vad de gör för att leva mer klimat- och miljövänligt.

I en nyhetssändning blev svaren att ”vi källsorterar” och ”försöker” minska vår bilkörning.

Samma dag gick företrädare för flygbranschen ut med åsikten att vi visst inte ska flyga mindre, eftersom ”att minska flygandet i Sverige inte är en framtidslösning”. Man tar sig för pannan.

Jo, det stämmer att dagens flygplan släpper ut mindre klimatstörande ämnen än de gjorde år 2000. Det var väl på tiden. Men miljönyttan äts upp av att folk flyger mer och mer.

Fram till 2050 ska utsläppen vara halverade jämfört med 2005, säger flygbranschen. Men 2050 är det för sent.

Själv gjorde jag min sista flygresa utrikes 2004 och tänker inte göra någon mer eftersom det är både lätt och gratis att låta bli.

Mitt intryck av alla företrädare för den privata egoismen och de rena partsintressena från transportsektorn är att alla gömmer huvudet i busken och vägrar informera sig om hur det faktiskt står till med vårt jordklot.

Grundproblemet är att folk blir galna om de påminns om vad de behöver göra. Frankrikes president fick på grund av sedvanliga franska kravaller avblåsa en harmlös höjning av bränsleskatten. Här hemma behöver vi bara titta på hur det gick för miljöpartiet av samma anledning.

Precis som i Sverige, bilgalna USA och de flesta andra länder vill folk inte höra talas om några inskränkningar i sitt privatliv. Och politikerna vågar inte ta några långsiktigt viktiga beslut eftersom de då blir straffade av sina väljare som vill fortsätta flyga utomlands flera gånger per år, äta importerat nötkött och köra omkring med en stadsjeep på två ton.

Jag får en otäck känsla av att dagens föräldrar missunnar sina barn och barnbarn deras framtid.

Men om det till äventyrs finns någon som vill informera sig om hur människan har hanterat jordklotet, våra medvarelser och om våra eventuella framtidsutsikter har jag ett par boktips. Hett, platt och trångt av Thomas L Friedman, om behovet av en grön revolution, och Homo Deus, en kort historik över morgondagen av Yuval Noah Harari.

Thorsten Jansson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.