Insändare

Oenighet direkt kring Öland – en kommun

Insändare Artikeln publicerades

För en tid sedan träffades NEJ- respektive JA-sidorna i Borgholms stadshus tillsammans med de båda kommuncheferna för att gå igenom materialet till den informationsbroschyr som ska skickas ut.

Politiker från båda kommunerna hade i uppdrag från respektive partigrupp att delta i utformningen av det informationsmaterial som ska gå ut till medborgarna inför folkomröstningen. Mötet hann inte börja förrän vi stötte på patrull.

Kommuncheferna har gjort allt rätt och följt de instruktioner de fått från styrgruppen. Men vare sig NEJ eller JA-sidan var tillfreds med hur respektive sidas argument framställdes. Det var alldeles för mycket antaganden som endera sidan lätt kan ifrågasätta.

Kommunsammanslagning är sedan 70-talet ett hyfsat okänt fenomen i Sverige. Däremot har det skett ett par gånger att kommuner delat på sig. SKL och Stefan Carlsson har tittat till de danska exemplen som ligger närmare i tid. Men det går att finna argument som stödjer bägge sidor i allt från ekonomi till välfärd och demokrati

Vi kom ingenstans utan först när mötet tog en helvändning, blev de bägge sidornas företrädare överens om vägen framåt. Det blev enighet kring att tjänstemännen endast ska redogöra för själva formalian kring valet och varför det blir en folkomröstning, resten får respektive sida i uppdrag att färdigställa enligt en gemensamt beslutad mall.

Det är viktigt att både NEJ- och JA-lägren får uttrycka sina starkaste argument kring varför vi antingen fortsatt ska ha två kommuner i samverkan eller en sammanslagen kommun. Det blir nu möjligt genom ett helt annorlunda, mer aktivt, deltagande i broschyrens utformning.

Carl Dahlin

Hans Sabelström

Olle Nilsson

Bengt-Owe Birgersson

Tomas Lind

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.