Insändare

Obegripligt tyst från Kalmar FF

Insändare Artikeln publicerades

Jag hade en förhoppning om att kritiken och turbulensen förra året, som mynnade ut i en avpolleterad trotjänare och förändringar i styrelsen, skulle bli ett uppvaknande och en nystart till något bättre.

Men istället en oroväckande tystnad.

Tränarstaben får naturligt och med rätta, trots begränsad tillgänglighet, mycket utrymme medialt. En defensiv och otydlig ledning riskerar att en tränarstab, med ett inte alltid så hälsosamt bagage från storstadsklubbar, tar makten över hela föreningen.

Om KFF verkligen vill öka intresset är en av grundförutsättningarna att synas och höras. Jag förvånas av att det inte kommunicerats om vad styrelsen har satt för agenda och vision framåt. Det öppnar upp för spekulationer och oro. Verksamheter som är transparenta med sina utmaningar är framgångsrikare än de som borrar ner strutshuvudena i sanden. Skav och friktion är en förutsättning för att utvecklas i en modern väl fungerande organisation.

En stor publik såg Kalmar FF ta emot Malmö FF på Guldfågeln arena 2015.
Foto: Mats Holmertz
En stor publik såg Kalmar FF ta emot Malmö FF på Guldfågeln arena 2015.

KFF är ett av regionens mest kända varumärke och har därför avundsvärda förutsättningar att utvecklas. Att inte vårda ett sådant varumärke är inte bara tjänstefel utan urholkar också värdet ekonomiskt och inte minst relationen till intressenter och regionen. Detta leder till att intresset för KFF minskar och man riskerar föreningens existens. Åtminstone på elitnivå.

En förening behöver en själ och en värdegrund som inkluderar både de som älskar fotboll men också de som är måttligt intresserade av vad som sker på planen.

KFF behöver enas om utifrån vilka värden föreningen ska bygga sin framtid och skapa en “story”. Vad står KFF för och hur vill vi att KFF ska upplevas av omgivningen?

I min värld är detta en nyckelfaktor.

Under resan fram till SM-guldet 2008 fanns ett underdog-perspektiv i hur KFF agerade och uppfattades utifrån. Känslan av “bönderna från Småland som inte backade för något”. Det var en identitet som stärkte och skapade en samhörighet med både supportrar och regionen i allmänhet. Den har försvunnit någonstans på vägen.

Värdegrunden kommer att genomsyra hela föreningens verksamhet, från styrelse, genom ledning och marknad, spelare och akademi, ner till ungdomsverksamheten. Den kommer att få genomslag gällande allt som berör föreningen. T.ex; rekryteringar (styrelse, ledning, tränare och spelare), ekonomi (sponsorer, partners och publik). Men framförallt kommer dessa värden att locka fler och förena regionen tillsammans med föreningen i en framtidsvision, något som bygger på mer än ett resultat i en match. Känslan av att Kalmar FF är så mycket mer än vad du ser på planen och en gemensam tro på framtiden.

Resultat går upp och ner.

Styrelse, spelare, tränare och personal kommer och går men själen består.

Om Kalmar FF lyckas att formulera, agera och upplevs utifrån en värdegrund som är laddad med allmänt delade värden så kommer föreningen att tilltala så många fler än de som är genuint fotbollsintresserade. Varumärket “Smålands Stolthet” kommer då att engagera fler människor och aktörer och fungera som det kit ett samhälle så väl behöver.

Vilka värderingar som Kalmar FF väljer att bygga sin identitet på är naturligtvis något som föreningen tillsammans ska mejsla fram. Personligen skulle jag önska att Jan Nordströms bok “Tillsammansheten” fick vara inspiration för värderingarna. Här finns en röd (naturligtvis) tråd som handlar om kärlek och gemenskap, olikheter, att ta hand om varandra och att kämpa tillsammans genom livet.

Utmärkta värden i en förening. Tilltalar både nörden som älskar vårt KFF, och allt däremellan, till den som aldrig sett en hörnflagga.

Avslutningsvis vill jag passa på att lyfta KFFs supportrar i allmänhet, supporterklubben och hemmastå i synnerhet. Ni har under våren visat ett fantastiskt engagemang. Det är en fröjd att se och höra. Det är inget annat än ren och röd kärlek till KFF, fotbollen och bygden. Ni är värda ett stort gensvar från föreningen.

Det krävs ingen magi. Massor av passion, hårt arbete, sunt småländskt bonnförnuft och, som sagt, kommunikation. Det räckte ganska långt fram till 2008. Det räcker långt nu också.

Tillsammans - är vi bäst !

Glenn Westerlund

Stolt medlem i Kalmar FF

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.