Insändare

Närheten är viktig för kyrkan

Insändare ,

Svar på insändare från den 5 april med rubriken Glöm inte att närheten är viktig för kyrkan.

Först Emil, tack för dina frågor och tankar kring kyrkans ”synliga” närvaro i samhället. Det är många olika frågor som du pekar på i din insändare och som är värda att kommentera, men vi väljer att ­fokusera på din huvud­fråga: hur tänker vi kring den nya stadsdel som ­växer fram inom Förlösa- Kläckeberga församlings geografiska gränser?

Vi håller helt med dig om att närheten är viktig för kyrkan. Och när det gäller kyrkans synliga närvaro i de nya bostadsområden som växer fram i församlingen, så är det en fråga som varit mer eller ­mindre aktuell i drygt tio år. Under åren har det ­funnits olika projekt och planer för dessa nya ­bostadsområden. I takt med att kommunens ­detaljplaner har förändrats så har också församlingen behövt förändra sina planer. Under en ­period hyrde församlingen lokal i Ljusstaden för gudstjänst och verksamhet. Det har funnits planer på att bygga samman en ny kyrka med ett omsorgsboende, att köpa en tomt för att bygga en ny kyrka eller att köpa en ­färdig fastighet. EFS i Vimpeltorpet har varit, och är, en del av det arbete som bedrivs i församlingen för att gestalta kyrkans synliga närvaro. Så en del saker har redan gjorts och annat har av olika anledningar inte förverkligats.

När nu Snurromområdet börjar ta form så är det självklart att kyrkoråd och församling har detta som en prioriterad fråga. Och det gäller även utbyggnaden av Fjölebro och övriga bostadsområden som ­växer fram i Lindsdal.

Vår målsättning är inte att retirera in i framtiden, men däremot att försöka fatta så bra beslut som möjligt. Den stora utmaningen för kyrkan är knappast bristen på ­lokaler och byggnader, men det betyder inte att byggnader är oviktiga. Så snart idéer och förslag börjar ta mer konkret form så kommer det att kommuniceras.

Men nu fortsätter ­samtal och planering i kyrkoråd och församling samt utökad dialog med kommunen. Och grunden för vårt arbete är att ­förmedla Jesu liv och ljus till den värld vi lever i.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.