Insändare

Låt någon annan ta över flygplatsen

Lennart Hellerkrans ,

Bara kostnader och inga inkomster. Så kan vi ju inte ha det. Men är en flygplats värd någonting för kommunen?

Det finns en plustangent också på räknemaskinen eller tangentbordet, men den har inte kommunledningen i Oskarshamn hittat.

Kalmar och Västervik har hittat den. Hultsfred har under senare år kommit igång bra med sin flygplats i privat regi.

Det har inte gått upp för politikerna i Oskarshamn, med några få undantag, att en flygplats har ett värde även om reguljärtrafik inte längre förekommer och att servicepersonal inte längre finns på plats.

Största värdet ligger i en 1500 meter lång och 30 meter bred asfalterad start- och landningsbana och banljus för landning i mörker.

Möjligheten att tanka är ju också viktigt och har ett värde.

Alla typer av anläggningar är i behov av underhåll och har eventuella miljö- och besiktningskostnader men det kan ju inte vara okänt för en kommun. Ingen gör väl någon större sak av att vi måste underhålla till exempel vårt gatunät och att det måste få kosta. Men flygplatsen – då blir det nu problem direkt.

En miljon per år i underhållskostnader verkar också besynnerlig, för gräsklippning, lite tillsyn och någon eventuell avgift. Måste alltså innefatta något mer, intressant att få veta vad.

Attraktiva Oskarshamn i all ära, men jag har inte kunnat se att man där räknar flygplatsen som en tillgång. Märkligt!

Många man pratar med tror också att flygplatsen redan är helt nedlagd, eftersom det saknas information.

Den pågående namninsamlingen på nätet är positiv men så länge kommunen är ägare, krävs en attitydförändring från politiskt håll.

Jag tycker vi som har intresse av att behålla flygplatsen kan kräva en förklaring till varför banan absolut måste göras obrukbar. Låt någon annan ta hand om underhållet om det känns så betungande.

Visst skulle det vara intressant med en tomatodling. Det finns nog plats utefter kanterna. Dessutom går en del av befintliga byggnader att använda. Så varför inte då kombinera det med en användbar bana och flygplats för snabba transporter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.