Insändare

Kommunen valde att inte ta några risker

Insändare ,
Det finns klara brister i handläggningen när Nybro kommun köpte ut en anställd, hävdar skribenten.
Foto:Arkiv
Det finns klara brister i handläggningen när Nybro kommun köpte ut en anställd, hävdar skribenten.

Nybro kommun anser att den gjort en ”professionell” utredning när den fick betala ut skadestånd till en före detta anställd på 700 000 kronor.

Inklusive sociala avgifter blir kostnaden för skattebetalarna över en miljon. Men summan kunde ha blivit betydligt större.

Enligt den före detta anställde; ”vad som helst kan påstås och man kan inte göra något åt det”.

Det är inte mycket till rättssäkerhet för den enskilde när man råkar ut för en sådan händelse.

Kommunen lät inte personen ifråga, lämna sin version i Lex Sarah anmälan efter att den blivit offentlig. Han såg flera felaktigheter i händelsebeskrivningen och fick dessutom löfte om att få komma till Individ- och familjenämnden för att lägga fram sin version och korrigera eventuella missförstånd.

Men Nybro kommun stod hellre fast vid avskedandet och man kan inte dra någon annan slutsats än att kommunen hellre betalar ut cirka en miljon kronor av skattebetalarnas pengar än erkänna att man gjort fel.

Beslutande personer på kommunen kan inte Lagen om anställningsskydd. Det finns inte någon.

Om ärendet gått till centrala förhandlingar hade det helt klart kunnat bli ett ännu större skadestånd.

Det är mycket oroväckande att man som kommunchef kan säga att utredning och beredning har skötts ”professionellt”, när det finns klara brister!

I det här fallet är det inte mer än rätt mot den före detta anställde, då kommunen inte har bättre förstånd. I stället låter den personer som gör felaktiga utredningar få förtroendet att arbeta kvar och göra nya, återkommande ”professionella” utredningar.

Det är istället ett tydligt tecken på otydligt ledarskap och bristande kompetens!

Kommunanställd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.