Insändare

Kommunalt vatten håller ett halvår

Insändare Artikeln publicerades

Felaktigheter om vatten. Rent vatten håller länge om det förvaras i täta flaskor.

Barometern-OT skrev tidigare om att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tipsar allmänheten om att förvara ett vattenförråd av petflaskor i frysen. Det är ett av de mest bisarra råd jag hört och bygger förmodligen på en total missuppfattning av tidigare beredskapsplanerares råd.

Att det har uppstått ett tidsgap inom kompetensen är uppenbart. Nej, vanligt kommunalt dricksvatten håller sig utan vidare i minst ett halvår om det förvaras i rena och  täta flaskor eller dunkar. Detta vet alla som har en husvagn, båt eller sommarstuga. Förmodligen har den som nu kommer med rådet missförstått ett annat tips, nämligen att fylla sin frys ordentligt, om så med vattenflaskor. De ackumulerar nämligen kyla på samma sätt som klamparna i en kylväska och förlänger därmed upptiningstiden vid ett elavbrott. Alltså: Fyll gärna frysen men ha ditt reservvattenförråd ofryst i flaskor och dunkar. Och viktigt: Fyll bara flaskorna till ¾ om du fryser vatten. Annars sprängs de och frysen blir väldigt isig. Även detta glömde MSB påpeka.

Enn Johari

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.