Insändare

Kalmar hedrar våra veteraner

Insändare Artikeln publicerades

Nyligen hade jag den stora äran att få inviga ett veteranmonument i stadsparken i Kalmar. Stenen är ingen gigantisk stenformation men representerar något större.

Den representerar de insatser som tiotusentals svenska kvinnor och män genomfört utomlands för Sverige genom att med EU-, NATO- eller FN-mandat försvara mänskliga rättigheter och demokrati globalt på uppdrag av riksdagen. Just nu tjänstgör över 400 soldater runt om i världen.

Vi har historiskt sett varit dåliga på att ta hand om våra veteraner, även om det idag finns en tydlig veteranpolitik, en rikstäckande veteranmottagning och ett tydligare uppdrag till Försvarsmakten att arbeta med sina veteraner. Vi har inte heller någon tradition av att ge erkännande för veteraners insatser, särskilt inte i en stad som Kalmar som inte haft ett militärt förband på nästan 40 år. Visste ni t.ex. att hundratals Kalmarbor har tjänstgjort i utlandsstyrkan genom åren? Kanske har du någon anhörig, en arbetskamrat eller granne som är veteran.

Den tidigare överbefälhavaren Sverker Göransson och Carl Henrik Sölvinger (L) vid minnesstenen.
Den tidigare överbefälhavaren Sverker Göransson och Carl Henrik Sölvinger (L) vid minnesstenen.

Uppslutningen av veteraner från regionen vid invigningen av monumentet var stor. Det visar på att det är viktigt att ge denna grupp ett erkännande, för de insatser de gjort för Sverige i världen. Många har med risk för eget liv och hälsa försvarat de frihetsvärden och den demokrati vi alla tar för givna, med svenska flaggan på armen. Låt veteranmonumentet i Kalmar stadspark stå som en symbol för vår respekt och djupa tacksamhet.

Den 29 maj är instiftad som den dag då Sverige uppmärksammar våra veteraner och deras anhöriga. Nu finns också en naturlig, mycket vacker samlingsplats, för att hedra de som gjort en insats och minnas de som betalt det högsta priset för vår frihet.

Carl-Henrik Sölvinger

oppositionsråd (L)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.