Insändare

Kalmar borde följa Skolverkets riktlinjer

Insändare ,

Barn- och ungdomsförvaltningen (BoU) i Kalmar verkar blunda för Skolverkets riktmärken för storleken på barngrupper i förskolan.

I kommunen finns nu flera barngrupper där antalet barn är fler än 25.

Skolverkets riktmärke ligger mellan sex till 15 barn per grupp, beroende på barnens ålder. Ansvaret för att reglera barngruppernas storlek ligger emellertid på kommunerna.

BoU verkar inte kännas vid detta ansvar. Skollagen är emellertid tydlig. Det är huvudmannens uppgift, enligt skollaghen, att se till att barngrupperna har en lämplig storlek.

Barnen kan inte själva göra sina röster hörda. Då måste vi vuxna ta vårt ansvar.

Som psykolog lär man sig tidigt att trygga relationer är en förutsättning för utveckling, lärande och psykisk hälsa.

Trygga barn leker och utforskar. I stora barngrupper landar fokus istället på relationsbyggande. I en grupp om 30 barn finns 435 olika relationer att förhålla sig till. En orimlig uppgift för ett barn.

Om inte förskolan kan garantera omsorg, tröst och trygghet finns alltså inte förutsättningar till vare sig lärande eller utveckling.

Storleken på barngrupp har betydelse för förskolans verksamhet. Barn i stora grupper möter även fler konflikter än barn i små grupper.

De yngsta barnen har mest att vinna på att vara i små grupper. Svårigheter hos äldre barn att möta skolans krav hör ofta samman med utmaningar i just sociala relationer och att reglera känslor och impulser.

Förebyggande arbete och tidiga insatser är gynnsamma för samhället i stort. Att Kalmar kommun nu kräver ekonomiska åtgärder för att få förskolans budget i balans kommer sannolikt kosta i ett annat verksamhetsled.

Nu måste BoU i Kalmar prioritera barns trygghet, utveckling och psykiska hälsa samt efterleva Skolverkets riktlinjer för gruppstorlekar och personaltäthet inom förskolan!

Hanna Vilander

Leg psykolog

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.