Insändare

”Jag vill värna religionsfriheten”

Insändare

Svar på Rolf B Bertilssons insändare den 6 mars.

Kyrkvärden Rolf B Bertilsson undrar i en insändare varför jag, kristen biskop i Svenska kyrkan, har uttalat mitt stöd för ett muslimskt böneutrop i Växjö.

Låt mig förklara hur jag tänker. Mitt engagemang i den här frågan sker ut­ifrån två utgångspunkter.

Den första är min kristna tro. I evangeliet om Jesus Kristus finner jag grund för att visa generositet och gästfrihet mot människor av annan tro och att behandla andra som jag själv vill bli behandlad.

Den andra utgångspunkten är att jag vill värna religionsfriheten – det är viktigt att andra har samma rätt att utöva sin religion som vi kristna svenskar haft sedan generationer. Religionsfrihet är en viktig princip i en demokrati. För mig som kristen är det inte att kompromissa med det kristna budskapet.

Bertilsson skriver att muslimsk trosutövning ska ske innanför lyckta dörrar, och inte påverka samhället. Jag delar inte den uppfattningen.

Jag menar att religion fritt ska få utövas i vårt land och att det är något som måste få lov att synas och höras.

Vi kristna firar ibland friluftsgudstjänster, eller ordnar körsång med kyrko­kören på torget, eller slår upp ett tält vid ett evenemang eller låter våra kyrkklockor ringa.

Samma rättigheter måste i religionsfrihetens namn gälla även för andra religioner.

”I de länder där muslimerna är störst dödar man kristna och sätter eld på deras kyrkor”, skriver Bertilsson också.

Tyvärr är det sant att våld och förtryck karaktäriserar vissa extrema yttringar av islam. Det är natur­ligtvis något jag tar starkt avstånd från och som kraftfullt behöver bekämpas. Men det är också viktigt att ha i åtanke att detta inte är representativt för islam i stort, en världsreligion med 1,6 miljarder utövare.

Jag tror att det är oerhört viktigt att vi samtalar kring de här svåra, men viktiga frågorna, på ett sansat och nyanserat sätt.

Vi behöver lyssna till varandras berättelser. Och vi behöver ta hjälp av varandra för att kunna navigera klokt i en svår tid.

Och som vanligt: när jag är trygg i min egen identitet kan jag öppet möta den som är annorlunda än jag.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.