Insändare

Integration vår tids största möjlighet

Insändare ,

Arbetsförmedlingens prognoser pekar mot en fortsatt god efterfrågan på arbetskraft under 2018.

Var fjärde nyanländ finns i ett bristyrke kopplat till Arbetsförmedlingens prognoser.

Sammanfattningsvis, nyanlända är ett värdefullt tillskott av arbetskraft, framför allt i ljuset av en åldrande befolkning, och kan bidra till en fortsatt god sysselsättningstillväxt.

Även att fler nyanlända har kommit till Sverige under de senaste åren så har vi på Arbetsförmedlingen förbättrat våra resultat för varje år och påskyndat etableringsprocessen för individen att komma snabbare ut i arbete och studier.

För Af Kalmar där kommunerna Kalmar, Borgholm, Mörbylånga, Nybro, Emmaboda och Torsås ingår har under de senaste månaderna i snitt hälften fått arbete eller studier 90 dagar efter att de lämnat etableringsuppdraget.

En förutsättning för att fortsätta detta positiva resultat är en fungerande samverkan mellan aktörer kring individen. Detta kräver aktiva arbetsmarknadsinsatser och enkla ingångsvägar till utbildning.

Ett exempel på detta är samverkan utifrån DUA konceptet med kommuner där vi tillsammans kommer att kunna jobba mer inriktat mot kortutbildade och även andra jobbspår som vård och omsorg med syfte att tillgodose de lokala arbetsgivarnas behov.

Vi ser många positiva förändringar genom attityder för att hjälpa in olika målgrupper på arbetsmarknaden.

Fler arbetsgivare ser möjligheten med att tillvarata nyanländas kompetens och från Arbetsförmedlingen sida ser vi att man inte alltid behöver kunna flytande svenska eftersom man i rekryteringar ofta ser till mjuka värden som social kompetens.

Ett jobb är så mycket mer än bara ett arbete det skapar ett helt sammanhang för personen som gynnar hela vårt samhälle.

Vi är stolta över våra medarbetare som dagligen ser till individens styrkor och möjligheter för att lyckas på arbetsmarknaden. En styrka som vi ser det inom vår arbetsgrupp är just mångfalden och en mix av olika kompetenser.

Många av våra anställda inom Arbetsförmedlingen kommer från olika kulturen vilket skapar gruppdynamik och arbetsglädje. Vi ser gärna att fler företag ser möjligheten att nyttja den stora kompetenskraft som finns hos nyanlända.

Det finns en kompetensbrist inom olika branscher i Sverige med stort behov av arbetskraft och vi behöver tillsammans lösa denna kompetensförsörjning för att skapa tillväxt inom Sverige.

Det är många som jobbar med integration och det är tillsammans som vi gör skillnad.

Linda Ilmrud

Valmir Jusufi

Arbetsförmedlingen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.