Insändare

Insändare: Skarven är ett hot mot yrkesfisket

Insändare Artikeln publicerades
Skarven är inte hotad men skyddas ändå in absurdum, menar skribenten.
Foto: Robert F. Bukaty
Skarven är inte hotad men skyddas ändå in absurdum, menar skribenten.

Skarven är populär. Inte som företeelse i alla lägen och läger, men som diskussionsobjekt.

Oftast är man antingen för eller emot. Några som definitivt är emot är en tynande fiskarbefolkning som i insändare och artiklar påtalar de bekymmer man har med skarv och säl i delar av skärgården.

”Ja, men skarven tar bara skräpfisk” är ett argument de hört till leda. En studie vid SLU visar att skarven konsumerar mer abborre är yrkesfisket och fritidsfiske tillsammans.

För inte så länge sedan läste vi i tidningen att man föreslagit fiskestopp efter gädda och berörda myndigheter pekar på att skarv och säl är en del av orsaken till vikande gäddbestånd.

Några som är på skarvens sida är representanter för ornitologiska intressen. Nu senast var det Jan Brenander i OBF och Åke Nilsson ÖSOF som överklagat Mönsterås kommuns beslut att försöka skrämma bort skarven från Timmernabbens skärgård med hjälp av gasolkanoner och ”Hulken”.

Mark- och miljödomstolen gick på ornitologernas linje och skrämselkampanjen stoppades. Ornitologernas agerande väcker nyfikenhet och jag skulle gärna vilja ha ett svar av Brenander och Karlsson på en enkel fråga: Är det OK att i något läge bekämpa arter som vi människor har bekymmer med?

Skarven finns i överstora stammar och är på intet sätt hotad som art. Samma sak med kajor som ställer till med sanitära bekymmer i städerna.

Skulle en kraftig reduktion av antalet individer leda till problem med den ekologiska balansen och biologisk mångfald med mera?

Jag tror mig ana ornitologernas svar: ”Alla har rätt att leva. Man skall inte döda bara för att gynna mänskliga intressen.” Jaså, jaha. Hur skall vi då ha det med till exempel råttor, möss, löss, kackerlackor och fästingar? Skall vildsvinen fredas?

Att värna livet är en hedervärd målsättning, men den linjen kan näppeligen drivas in absurdum.

Slutligen ett påpekande. Jag har inga egna ekonomiska intressen i fiske och skärgårdsliv och tar inte till orda i egen sak. Jag tycker bara att det är trevligt med yrkesfiskare och skärgårdsbor som i motvind, bland skarv och säl, försöker värnar en näring och ett kulturarv värt att bevara.

Bofasta yrkesfiskare är för mig synonymt med begreppet: ”En levande skärgård.”

Lars Nygren

Naturintresserad medborgare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.