Insändare

Ignorans kan botas med kunskap

Fredrik Ahlgren och Niklas Cedergren ,

Organiserad religion är ofta diskriminerande och har sällan eller få beröringspunkter med kärnbudskapet i Pride.

Globalt sett finns det mängder av exempel på inhumana, orättvisa, kränkande och förkastliga tilltag mot hbtq-personer.

Ett tiotal länder har möjlighet att utdöma dödsstraff för homosexualitet och därmed riskerar människor att dö på grund av vem de älskar.

Ett 70-tal länder och territorier har olika typer av straff för homosexualitet, där straffskalan sträcker sig från böter, piskstraff, kemisk kastrering till långa fängelsestraff – även livstidsstraff. I några av dessa områden är det endast manlig homosexualitet som är juridiskt olaglig.

Därtill finns det många stater - trots att homosexualitet är legalt – där det råder stigmatisering och utbredd diskriminering mot sexuella minoriteter.

Diskrimineringen mot hbtq-personer finns alltså både på det juridiska planet och via fördomsfullhet. Överallt, runt om i världen. Ignorans brukar botas med kunskap, och där har Pridefestivaler i Sverige och runt om i världen en exceptionellt viktig roll.

För visst kan upplysning spridas över gränser – både fysiska och imaginära. Därför kan Prideveckan i Kalmar ha en viktig roll långt bortom den lokala geografin och på sikt även att få människor att reflektera över frågor om människors rättigheter - hela året runt.

Vi inom Humanisterna vill tydligt klargöra att vi ser mycket positivt på alla de organisationer, religiösa som icke-religiösa, som ställer sig bakom Pride och dess principer.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.