Insändare

Ida, 13 år: Assistans är frihet, rädda LSS

Insändare ,
Ändrade LSS-regler har lett till kritik och stor oro bland många runt om i landet.
Foto:Janerik Henriksson/TT
Ändrade LSS-regler har lett till kritik och stor oro bland många runt om i landet.

Min lillasyster har TSC, autism, epilepsi med mera och det är inte bara för hennes skull som vi har personlig assistans. Det är även för mig, Agnes och mina föräldrars skull.

Tänk dig att du är en trött vuxen som nyss kommit hem från jobbet och skulle vilja ta det lite lugnt och slappna av. Om ett av dina barn har till exempel autism eller epilepsi och ständigt är i behov av din närvaro så går det inte.

Du kan nämligen inte lämna henne ensam ifall något händer. Du kan inte heller ta hjälp av till exempel din fru eftersom hon jobbar sent och inte kommer hem förrän åtta.

Samtidigt så måste du laga mat och kanske behöver något av dina andra barn hjälp med läxorna eller något annat. Detta kan såklart bli väldigt stressigt och utmattande.

Det är som om ditt jobb aldrig tar slut och du kommer inte heller få så många pauser för din dotters sjukdom tar inte någon paus, Den finns alltid där och går aldrig bort. Det är därför det är bra med assistans då kan man ta en paus och vila och man hinner också med andra saker.

För det andra måste du också hinna med dina andra barn, hjälpa dem och ta dig tid med dem, annars kanske de börjar känna sig väldigt ensamma.

Kanske vill du vara med dina kompisar och gå ut en kväll med dem, men tyvärr tar aldrig din dotters sjukdom en paus. Även när hon sover måste du vara med henne och se till att det inte händer något.

Eftersom du har fått sova med din dotter kanske du inte har sovit så bra och då kanske du orkar mindre på jobbet.

Tänk dig hela den här ständiga cirkeln av stress och utmattning varje dag och natt.

Till slut kommer du nog inte orka jobba mer och blir så trött och stressad att du blir sjukskriven från jobbet. Det kan då bli lite lugnare eftersom du får en paus när din dotter kanske är på särskolan.

Men direkt när hon kommer hem igen tar pausen slut och din stress kommer nog inte lugna ner sig på ett tag.

På helgerna får du inte heller någon paus och istället för att mysa och titta på film med dina andra barn är du med din dotter och tar hand om henne.

Nu kanske du tänker att någon i släkten kan hjälpa till, till exempel mina föräldrar och min fru/man. Det kanske de kan men inte hela tiden. Han eller hon kanske jobbar sent och måste vila.

Tänk dig att du har personlig assistens ibland på dagen och ibland på natten. Du kommer sova bättre, du blir inte lika trött, du kan spendera mer tid med din familj och vänner och du kanske kan börja jobba igen.

Efter att du har läst det här hoppas jag att du förstår hur svåra våra liv skulle vara utan assistans och vilken frihet det är att ha assistans och att du ska hjälpa oss att rädda personlig assistans. Assistans är frihet, rädda LSS.

Ida, 13 år

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.