Insändare

Gör kontroller när riskerna är som störst

Rune Magnusson ,
Polisen måste göra fler nykterhetskontroller, och då främst på kvällar och nätter, menar MHF i Emmaboda.
Foto:ANNA ERIKSSON / TT
Polisen måste göra fler nykterhetskontroller, och då främst på kvällar och nätter, menar MHF i Emmaboda.

Alkohol‐ och drogpåverkade förare är en av de vanligaste anledningarna till allvarliga trafikolyckor. Höga hastigheter och körning utan bilbälte är andra orsaker.

Varje timme beräknas 500 personer köra rattfulla eller drograttfulla i Sverige – dygnet runt. Det motsvarar cirka 0,2 procent av den totala trafiken i Sverige.

0,2 procent låter kanske inte så mycket, men denna lilla andel svarar för minst 20 procent av olyckorna med dödlig utgång i vårt land.

Vi i Sverige kan tycka att vi kommit långt i kampen mot rattfylleriet, vilket är sant. Men fortfarande skadas och dödas alldeles för många på grund av alkoholen. Under en tioårsperiod skadas cirka 10 000 människor på grund av rattfylla i Sverige. Det är ungefär lika många som bor i Emmaboda kommun. Vi måste få ett stopp på detta.

För att minska rattfylleri och drograttfylleri krävs insatser på både kort och lång sikt.

Vi i MHF ser några konkreta förslag för mindre rattfylla på svenska vägar.

* Alla bilar ska på sikt ha ett nykterhetsstödjande system (alkolås eller motsvarande).

* Polisen ska genomföra fler nykterhetskontroller på kvällar och nätter, alltså den tid på dygnet då risken för olyckor på grund av rattfylla är som störst.

* Inför lag mot eftersupning. Fortfarande är det möjligt att undgå rapportering och straffpåföljd genom att hävda så kallad eftersupning, till exempel när en förare påträffas berusad efter en trafikolycka. I Norge har en sådan lag funnits i mer än 60 år utan att ifrågasättas. I Sverige finns ett färdigt lagförslag, men politikerna ger ett fegt intryck som inte fattar beslut om en eftersupningslag.

Kampen mot rattfylleriet måste intensifieras i hela landet. Vi i MHF vill uppmuntra myndigheter och politiker med konkreta förslag. Ingen ska dö av rattfylleri är vårt motto.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.