Insändare

Försäkringskassan svarar på insändare

Insändare Artikeln publicerades

I en insändare riktar Ulf Eriksson i Borgholm allvarliga anklagelser mot statliga myndigheter och Försäkringskassan i synnerhet. Det är olyckligt om det sprids en felaktig bild av sjukförsäkringen.

Vi ska ha med oss att 97 procent av alla som ansöker om sjukpenning får den beviljad och att det är politiska beslut som avgör hur sjukförsäkringen ska utformas och tillämpas.

Försäkringskassan har som uppgift att utreda, besluta om och betala ut stora delar av den svenska socialförsäkringen, däribland sjukpenning. Det är lagens utformning som styr hur Försäkringskassan utför detta arbete. Som myndighet får vi varken tillämpa lagen mer eller mindre generöst än den är skriven – oavsett hur vi som enskilda tjänstemän upplever en situation. Det betyder att vi följer rådande lagstiftning. Det är det som förväntas av oss som myndighet och som statstjänstemän.

Att då, som insändarskribenten, anklaga Försäkringskassans handläggare för att sakna empati visar tydligt på detta missförstånd. Självklart känner vi som jobbar på Försäkringskassan för de som av olika anledningar hamnar i en svår situation. Att både tampas med en sjukdom och samtidigt tvingas fundera över sin ekonomi är självklart en väldigt utsatt situation. Men återigen: som myndighet måste vi följa lagen, allt annat är fullkomligt otänkbart i ett demokratiskt samhälle.

Peter Karlsson

Områdeschef Försäkringskassan Kalmar

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.