Insändare

Flygplatsen är en fantastisk­ tillgång

Insändare ,

Politiker, tänk efter på vilka grunder ni vill lägga ner flygplatsen. En fungerande flygplats är en klar fördel kommun, om den ska kunna utvecklas.

Jag flög under en tid för en varuhuskedja som säljer­ bland annat bilartiklar. Vid den här tiden skulle nya varuhus etableras i Norge. När etablering av de nya varuhusen antogs­, var flygplatsen ett väsentligt kriterium för etableringen. Oskarshamns kommun har redan­ gått miste om nyetablerade­ företag på grund av att flygplatsen har varit nerlagd sedan 2014, och där Kalmar fick dra det längsta strået.

Tittar vi på de senaste utlokaliseringarna från Stockholm av statliga insti­tutioner så förlades dessa i kommuner med flygplats. Varför gör Väster­viks kommun ett val att förlänga sin rull­bana med 400 meter, och investera många miljoner i projektet? Jo man tror naturligtvis att man som kommun gynnas av denna­ infrastruktursatsning. Västervik har i dag cirka 300 landningar per år kopplade mot besöks­näringen. Grankullavik satsar 2,5 miljoner på en banförlängning och ny tankanläggning.

I Hultsfred satsar man på en ny tankanläggning.

Oskarshamns flygplats har ett stort antal landningar per år. Det finns potential att öka intresset för flygplatsen om det skulle erbjudas tankningsmöjlighet, en enkel webbkamera som visar status på flygplatsen och en tydlig information om förutsättningarna på kommunens hemsida.

Så besinna er kära politiker, vi har en fantastisk tillgång i flygplatsen. Det kommer en tid där en flygplats kan vara det som får vågskålen att vippa över till kommunens fördel vid nyetablering av företag.

Tomatodlingar eller solpaneler i all ära, men nog måste det väl finnas mark för dessa näringar på annat­ håll inom kommunen, än just på en befintlig flygplats. Som skattebetalarna i kommunen investerat miljontals kronor i genom åren.

Min vision för flyg­platsen är en levande flygplats, där företagare, föreningar, och andra grupper av människor flyger in och ut till sina affärsangelägenheter, där allmän­flyget är lika självklar som i övriga världen. Det ”gröna­” flyget i framtiden kommer att bli verklighet, vi ser det redan nu med elektrifiering av allmänflygplan.

Jag jobbar sedan 20 år tillbaka som pilot på global nivå, inom företagsflyg och charterflyg för olika företag, ett segment som kompletterar reguljärflyget och som växer så det knakar ute i världen. Med lite marknadsföring och visioner så kan flygplatsen utvecklas och bidra­ till ett starkare närings­liv och stärka förutsätt­ningarna för besöks­näringen.

Flyget har utvecklats och gjort det lättare för människan att resa på ett tidseffektivt sätt.

Flyget utvecklas och blir mer miljövänligt, tillgången till flyg kommer att vara en bekvämlighet och fördel även i framtiden.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.