Insändare

Ett havererat pensionssystem ger få pensionärsröster

Insändare Artikeln publicerades

Göran Persson, vår tidigare regeringschef, säger då och då att ”vi har ett robust pensionssystem som tyvärr ger för låga pensioner”.

Han har helt rätt, cirka 500.000 svenska pensionärer har låg eller usel pension. En hög andel kvinnor. Framåt kommer stora grupper som t ex undersköterskor, butikssäljare, lärare med flera få räkna med att få 45 procent av sin slutlön i pension på 65-årsdagen. 45 procent, det är dåligt!

Sverige är ett av världens rikaste länder med en statsskuld som närmar sig noll. Har vi inte råd att se till att hårt arbetande människor får en vettig pension. Det här måste du politiker lösa.

Jag frågare en ganska känd socialdemokratisk politiker om ”vad gör ni åt pensionsproblemet?”. Han svarade med frågan ”Var tar vi pengarna ifrån”. Det är politikerretorik. Svara med en fråga så slipper du svara på själva frågan.

En riksdagsman i ett av regeringens stödpartier säger att ”pensionsfrågan finns med i januariöverenskommelsen så frågan kommer upp dom närmaste åren”. Vad innebär det? Är det två, fem eller tio år? Pensionärerna som har det sämst kan inte vänta. Dom behöver mer pengar bland annat till att betala de stora skattehöjningarna på el och bensin.

Vem har störst ansvar när det gäller Sveriges fattiga pensionärer? För mig är det, det största partiet som också regerat mest i Sverige. Jag tycker också att LO har ett mycket stort ansvar. Mitt råd till er politiker är enkelt: Ta tag i frågan snart. Vi är många pensionärer och vi blir fler. Vi är många som känner oss solidariska med nuvarande och kommande fattiga pensionärer. Det finna många väljare att tappa om ni inte får tummarna loss. Det kan hända redan i EU-valet även om fattiga pensionärer inte är den mest brännande frågan i det valet.

Många ekonomer hävdar att pensionsavgifterna måste höjas. Där sitter ju regeringen på två stolar. De är ju också en del av ledningen för Sveriges största arbetsgivare, det offentliga. Är det att stat, landsting och kommuner skulle drabbas av höjda pensionsavgifter som hindrar er? Jag misstänker att det är ett av skälen till att ni, i nästan alla partier tillsammans, skjuter på att lösa frågan. Det hjälper inte att vänta, Visst kommer ett stort antal fattiga pensionärer att dö undan men det tillkommer hela tiden nya pensionärer med en riktigt usel pension. Miljoner blivande pensionärer kommer också att inse att görs inget blir pensionärstiden inte så kul.

Göran Carlson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.