Insändare

Emmaboda behöver fler pedagoger

Insändare Artikeln publicerades

Skolan och förskolan i Emmaboda kommun är ett sjunkande skepp.

Det är inte mitt barn som har ont i magen inför höstterminen - det är jag!

Innan sommaren fick vi veta att personalnedskärningar gjorts på förskolan. Vi höjde våra röster, kallade till politikermöte för att låta dem höra hur deras beslut påverkar barnen. Ingen lyssnade, ingen förändring skedde.

Föräldrar och personal gick på semester med oro. I förra veckan började skolan, där fick lärarna veta på fredagen att de ska ha andra klasser på måndag när skolan startar, än man trott.

All lektionsplanering var bortkastad. Jag hör om förskollärare och lärare som går sönder. Inte vikariestopp utan noll vikarier att ta in. Förskollärare som säger att man väntar på att det ska hända en olycka.

Högstadiet har stora problem. Att 34,8 procent av eleverna går ut nian utan att vara behöriga till gymnasiet är inget mindre än ett totalt haveri, siffrorna är dubbelt så höga som rikssnittet (statistik från skolverket.se).

Man uttalar sig att man ”samarbetar med Skolverket” för att förbättra situationen på högstadiet, det är ju en skrattretande formulering, det är inget samarbete, det är krisinsatser från högsta ort!

Kaos är ett för milt uttryck. Skolan och förskolan i Emmaboda är ett sjunkande skepp.

Det finns bara ett sätt att skapa en trygg förskola och skola där barn och ungdomar har ro och kan utveckla lust att lära sig: Rekrytera fler kvalificerade pedagoger.

Lärarna i Emmaboda flyr till grannkommunerna, eller blir handplockade och erbjudna bättre villkor. Det är inte rimligt att arbetsgivaren då bara tittar på medan de lämnar, det är dags att agera. Höj lönerna och ge pedagogerna rimliga arbetsvillkor så de vill stanna kvar. Det finns inget annat sätt.

Det råder stor konkurrens om lärarna, det är dags att stiga ner från läktaren och ge sig in i konkurrensen.

Förälder

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.