Insändare

Det ingår i prästers jobb att jobba helg

Insändare ,
Foto:Kallestad, Gorm

För en tid sedan började vissa präster klaga över att de måste arbeta söndagar och att ersättningen för sådan tjänst är alldeles för liten. Jag trodde aldrig något sådant skulle inträffa.

Visste inte de klagande prästerna redan när de bestämde sig för att bli präst att en prästs verkliga tjänstgöringsdag är just på en söndag?

Alla som tjänstgjort eller som tjänstgör till sjöss, som jag själv har gjort i många år, vet att lördag och söndag är som vilken annan dag som helst. Vakttjänstgöringen rullar på 24 timmar per dygn, månad in och månad ut, året runt.

Det är bekant redan när man börjar till sjöss. Ingen idé att klaga då fartyget ändå inte kan ankra för att någon vill vara ledig.

Jag har aldrig varit med om att någon ombord klagat på detta!

Sorgligt att höra denna klagan från vissa präster särskilt i ett läge där flykten från kyrkan är stor och då klagan först syns i pressen då vi stod mitt upp i ett kyrkoval.

Dessutom, om en präst vill strejka, strejkar ju han eller hon även från det löfte till Gud som man gav vid prästvigningen. Är vederbörande präster medvetna om detta?

Har under min tid till sjöss och senare träffat många sjömanskyrkspräster. Präster som finns till hands under veckans alla dagar och timmar.

Jag kan inte erinra mig ett enda klagomål från dessa präster. Möjligen då när de har blivit hemkallade till annan lugnare tjänst och då de inte velat flytta hem.

Skärpning klagande präster och var glada inför er tjänstgöring varje söndag.

Vi som är där då vill inte träffa en missnöjd präst men väl en som förtäljer oss något gott. Det senare är dess bättre det mest förekommande!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.