Insändare

Det finns alternativ till ett tiggeriförbud

Inga-Lisa ,
Om ingen skänker pengar kommer tiggarna att försvinna, menar skribenten.
Foto:Bjˆrn Lindgren/TT
Om ingen skänker pengar kommer tiggarna att försvinna, menar skribenten.

Det höjs fler och fler röster om att införa tiggeriförbud. Inte lika enkelt som det låter.

Ska förbudet även gälla de som spelar och sjunger på gatorna? Ett trevligt inslag i stadslivet, om ni frågar mig.

Eller ska förbudet gälla selektivt, bara för romer?. Är inte det diskriminerande? Vad händer om tiggarna bryter mot förbudet?

Ska vi då belasta vår poliskår, som inte hinner rycka ut vid allvarligare brott? Brottsutredningar ligger redan på hög. Ska de högarna växa ännu mer?

Antag att någon, trots förbud, sätter sig utanför affären. Då har man rätt att köra bort personen, med hänvisning till förbudet.

Personen vägrar. Så kanske det dyker upp någon som vill försvara tiggaren. Fler personer, med olika uppfattningar, ansluter sig. Det kan sluta i bråk och skadegörelse.

Jag vill inte heller se tiggarna sitta där. Det skulle aldrig falla mig in att lägga en krona i deras muggar. För jag anser att ingen människa ska leva i sådan förnedring.

Ni som gärna ger dem pengar och tror att ni är så godhjärtade bidrar bara till att behålla förtryck och förnedring.

Tiggarnas situation kan bara lösas i deras hemland. Enda sättet att slippa dem är att ingen lägger några pengar i deras muggar. Inte ens de sitter väl och fryser på marken om det inte ger någon utdelning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.