Insändare

Det behövs mer än piller till våra äldre

Insändare
Kommunerna borde göra mer för att förhindra självmord bland äldre, menar skribenterna.
Foto:Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Kommunerna borde göra mer för att förhindra självmord bland äldre, menar skribenterna.

Ska närmare 400 gamla personer i Sverige behöva må så dåligt att de väljer självmord som enda utväg?

Ska det i Sverige 2018 inte finnas resurser att hjälpa gamla människor som av olika anledningar väljer att ta sina egna liv?

Enligt nyligen presen­terade siffror är det en senior per dag som väljer att förkorta sina liv. Det innebär att 25 procent av alla självmord i Sverige görs av folk över 65 år.

Vad gör samhället för dessa olyckliga och ensamma människor? Svaret är väl piller och ensamhet.

För den psykoterapi som äldre självmords­benägna människor skulle behöva är dyr och sjukvården prioriterar inte detta.

Som jämförelse kan nämnas att tolv ensamkommande flyktingbarn per år tar livet av sig i Sverige och detta uppmärksammas mycket mer än vår åldrande befolknings situation.

En av de främsta orsakerna lär vara depression och ofrivillig ensamhet. Just ensamheten är en starkt bidragande orsak för självmord.

I det moderna samhälle vi nu har, finns det inte riktigt plats för de äldre.

Ofta bor anhöriga långt bort, det kan vara en livspartner som avlidit, det kan finnas andra orsaker till ensamhet. Här borde Sveriges kommuner satsa på fler trevliga gästvänliga lokaler för äldre att samlas på.

Initiativ till så kallade seniorers hus är lovvärt och synnerligen aktuellt. Skaran av äldre i Sverige växer och toppen på kurvan för våra seniorer är ännu inte nådd.

Därför bör berörda politiker arbeta aktivt för att samlingsplatser ska finnas på lämpliga platser.

Vidare bör landstingen och kommunernas tankar om ”läkarbesök” över inter­net vara rent utopiska.

Med vetskap om att ensamhet är tärande och rent av farlig, så borde all omvårdnad av våra äldre ske genom fysisk kontakt.

Seniorer ska inte tv-övervakas i sina hem och möta sjukvården över internet. Human behandling till alla äldre när det gäller olika former av hemtjänst och sjukvård.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.