Insändare

Det är inte vi svenskar som ska anpassa oss

Insändare ,

Angående biskop Fredrik Modéus insändare den 8 mars.

Det övergår mitt förstånd om varför en kristen ­biskop skulle vilja ­välkomna böneutrop i Sverige.

Sverige ska inte behöva anpassa sig till andra kulturer, seder och religioner. Det bör vara tvärtom.

För att undvika ­missförstånd vill jag ­redan nu understryka att jag inte önskar sprida missaktning mot muslimer, utan vill enbart ­kritisera beslutet till ­böneutropet i Växjö.

Biskop Fredrik Modéus argumenterar om vikten av att visa generositet och gästfrihet mot islam men, utelämnar faktumet att i länder där islam är som mest påtagligt finns det inte mycket utrymme för andra religioner. Inte minst för kristna som är den mest förföljda religi­ösa gruppen i världen, speciellt i Mellanöstern.

Självfallet ska man ha rätten att utöva sin tro, det är det fina med religions­frihet, men den lagen innefattar även att andra människor inte ska ­behöva utsättas för den i det offentliga rummet. Därmed anser jag, i kontrast till Modéus, att trosutövning bör ske i det privata.

Böneutrop går ej att jämföra med kyrkklockor. Det förekommer mer ­frekvent och har till syfte att bland annat prokla­mera islam över ett ­område och förkunna att invånarna är muslimer. Kyrkklockor å andra sidan används endast i syfte för att sammankalla närvaro till i kyrkan.

Slutligen vill jag klar­göra att även om det ­endast rör sig om en ­minoritet av de 1,6 ­miljader människor som utövar islam enligt Modéus och som begår avskyvärda våldshandlingar i dess namn är det ändå inte ett litet fenomen att vifta bort.

En stor majoritet av ­länder där islam är starkt rotat finns det fortfarande många miljoner som ­hyser sympatier för sharia: Lagar som underkuvar mänskliga rättigheter och förespråkar radikal ­fundamentalism.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.