Insändare

Dags för staten att ta över sjukvården

Insändare ,
Landstinget är en gammal kvarleva som har gjort sitt, menar insändarskribenten.
Foto:Peter Karlsson
Landstinget är en gammal kvarleva som har gjort sitt, menar insändarskribenten.

Jag tycker det är dags att lägga ner landstinget och överföra sjukhusvården i landet till staten.

Landstinget är en kvar­leva från 1862 års kommunalreform. Det är dags att hitta på något nytt.

Ständigt hör vi och läser om bristerna i sjukvården. Långa vårdköer, anställda slutar och det är kris lite här och var.

BB-avdelningar läggs ner med följden att havande mammor när det är dags får åka milavis för att få hjälp med förlossningen. Ständigt pågår diskussionen om specialistvård och var denna skall finnas och var investeringar i ny dyr utrustning skall ske. Det är inte bra.

Mellan olika landsting ­pågår strid och tävlan om just dyr utrustning. När ett landsting köper in en dyr exempelvis röntgenutrustning så måste intilliggande göra likadant.

Landstinget har många anställda, inte bara tjänstemän utan även anställda politiker.

I Kalmar län lär det finnas ett tiotal hel- eller deltidsanställda politiker. Enkel fråga: Hur mycket sjukvård kunde vi få för motsvarande lönekostnad?

Med en statlig styrd sjukvård, som i Norge, skulle det vara lättare att fastställa var nödvändiga specialistsjukhus skall finnas.

Vården i landet skulle bedrivas lika på alla olika orter. En kö på ett ställe skulle lätt kunna fördelas om till annat sjukhus, skiftande tyckande mellan valperioder skulle undvikas. Sjukvården skulle bedrivas mer långsiktigt.

Kostnaden för många stora dyra landstingsverksamheter skulle omvandlas och komma själva sjukvården till nytta. ­Administrationen skulle minska och läkare skulle syssla mer med vad de är där för än med administration.

Kommunerna skulle överta driften av vårdcentralerna. Där finns synergieffekter att vinna mellan olika kommunala funktioner. Vårdcentralernas uppgifter skulle samtidigt utvidgas.

Ansvaret skulle bli större vilket skulle göra det ­intressantare att jobba med. Nuvarande läkarbrist där skulle försvinna.

Om någon idag ges uppgiften att organisera sjukvården i landet utan att tänka på hur det går till nu, är jag övertygad om denne inte skulle komma fram med ett förlag innehållande ett dyrt och onödigt mellansteg som ett landsting.

Landstinget har i vissa områden också ett ansvar för kommunikationer till exempel tunnelbanetrafik i Stockholm, lokaltrafik allmänt och sjötrafik i Stockholm. Låt kommunerna och Trafikverket komma överens om vem som skall ta över på respektive ställe.

Det är dags att tänka om och tänka nytt! Under ­tiden dör människor beroende på en felaktig sjukvårdsorganisation.

I Stockholm är en sosse ena året ansvarig för ­lokaltrafiken. Nästa år är det som nu en moderat.

Oavsett vilken kan man inte komma fram till vettiga tidtabeller, kontrollerbart biljettsystem med mera. Ny långsiktig organisation behövs.

Skulle inte ett totalt förstatligande ske så borde i alla fall regiontankegångarna slutföras med inrättandet av regioner i hela landet men där staten i så fall skulle svara för specialistsjukvården.

Vi skulle inte helt slippa den skatt vi idag betalar till landstinget. Men, det borde bli väsentligt billigare – och bättre.

Rolf B Bertilson, Drag

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.