Insändare

Dags att agera och inte nöja sig med att utreda

Insändare Artikeln publicerades

Det finns något som heter samordningsnummer i vårt land. Numret är ett ersättningsnummer för vårt personnummer.

Numret kan genom Skatteverket ges till personer som tillfälligtvis behöver en koppling till Sverige för att till exempel kunna göra en affär här.

Det har nu visat sig att numret har kommit att användas i kriminella sammanhang och det lär finnas tusentals person från olika länder i världen som använder systemet mer permanent. Nu skall en utredning sättas till för att kolla funktionaliteten av numret. Utredningen skall vara klar 2021!

Jag undrar; hur många brott kommer att kunna genomföras i vårt land tack vare samordningsnummer under den tid utredningen skall jobba? Varför skall det ta så lång tid för någonting att utreda som inte skulle behöva ta längre tid än något halvår?

På samma sätt är det med fördelningen av ansvar vid våra gränser mellan polis och tull. Tullen ser saker hända som inte får hända men har ingen egen makt att stoppa det som sker.

Polis måste tillkallas och om den inte har tid får det som egentligen inte skall ske passera.

Justitieministern säger att en utredning skall göras för att komma till rätta med problemet. En utredning som kan ta något år. Hur många handgranater hinner föras in landet under tiden? Jag tycker att en omskrivning av respektive myndighets regleringsbrev kunde göras på studs för att stopp dumheterna.

Polisen kämpar mot vapen på våra gator och beslagtar vapen. Samtidigt sker påfyllnad utifrån och under tiden utreder regeringen - om en utredning alls är tillsatt. Även bara tillsättningen av olika utredningar drar ofta ut på tiden.

Konsekvensen för den enskilde medborgaren blir många gånger förödande. Pågående sprängningar gör bostäder obeboeliga och under tiden utreder regeringen - eller funderar den på en!

Rolf B Bertilson, Drag

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.