Annons
Insändare

Catch and release är djurplågeri

"Catch and relaese"-fiske är djurplågeri för nöjes skull. Att förneka detta är faktaresistens eller okunskap.
Publicerad 20 augusti 2019 • Uppdaterad 21 augusti 2019
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Rekommenderar berörda, inklusive politiker och ekologer, att förkovra sig, t ex genom en lättillgänglig och nyanserad bok "Djurens Känslor - och våra känslor för djur", författad av etologiprofessor Per Jensen, förlaget Natur och Kultur, 2018.

Catch and release är djurplågeri menar insändarskribenten.
Catch and release är djurplågeri menar insändarskribenten.Foto: Sanna Tedeborg

Bland annat refereras till en brittisk studie där forskare undersökte hur fiskars beteende påverkas av smärta. De injicerade små doser av ättiksyra eller bi-gift i läpparna på regnbågefiskar när de var nersövda och följde deras beteende när de vaknade upp igen. Fiskarna visade alla tecken på att ha ont. De vred sig av och an, höll sig nära botten och skrapade ideligen sin mun mot gruset. Jämfört med Regnbågar som bara fått lite saltlösning injicerat, tog det mer än dubbelt så lång tid innan de började äta igen.

Fiskens beteende att hugga på bete/krok är djupt instinktiv och oemotståndlig, så kallad nyckelretning och inte föregånget av tankeverksamhet. Fisken kan alltså inte låta bli att nappa igen, även om den har erfarit smärta från krok. Därav myten att fisken inte känner smärta.

Annons
Annons
Annons
Annons