Insändare

”Bryt ensamheten hos äldre för bättre hälsa!

Insändare Artikeln publicerades

Ofrivillig ensamhet är en riskfaktor för att må dåligt. Särskilt äldres ohälsa som till stor del är kopplad till en ökad ensamhet.

Staden Frome i England har tagit fram en modell för att framgångsrikt möta ofrivillig ensamhet. Där snabbutbildade man 500 volontärer så att de kunde lotsa de ensamma som de hittade i sin vardagssituation. De erbjöds kontakt med andra människor med liknande intressen främst genom föreningslivet. Volontärerna kunde vara industriarbetare, kafépersonal, lärare ja i princip alla tänkbara i vårt samhälle. Genom detta förhållandevis enkla men systematiska arbetssätt började de ensammas sociala situation förbättras och deras livsgnista ökade. Om man räknar med att varje volontär träffar och pratar med 20 personer var kan upp till 10 000 personer nås.

Vi i Vänsterpartiet har drivit frågan kring hur vi bryter ensamheten hos äldre med inspiration från detta. Därför är det viktigt att regionen tillsammans med kommuner och lokalt föreningsliv arbetar gemensamt för att bryta ensamheten och motverka dess skadliga effekter. Även psykisk ohälsa och psykisk sjukdom anses vara en stor del av äldres ohälsa och är ofta en del i en större komplex ohälsa.

Leif Svensson (V) Region Kalmar län”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.