Insändare

Åren i KFF har varit en stor glädje för familjen

Fotboll Artikeln publicerades
Kalmar FF får för mycket kritik, menar insändarskribenten.
Foto: Mats Holmertz
Kalmar FF får för mycket kritik, menar insändarskribenten.

Svar till Fotbollsförälder. Jag är också fotbollsförälder i KFF och jag har också följt min son ungefär lika många år. Jag ser annorlunda på situationen som beskrivs i insändaren.

Min son tillhör den skaran av ungdomar som älskar fotboll lite mer än allt annat. Av den anledningen har han ägnat mycket av sin vakna tid till denna sport – hemma och i lag. Han vill träna fotboll 4–5 gånger i veckan och han vill möta ett tufft motstånd. Det är inte alltid smärtfritt men han vill. Var finns hans rätt att utvecklas i sin takt om han inte får den träning han vill och det motstånd han behöver? Vilken annan förening erbjuder det?

Läs också:

Fotboll är väl i stort sett den enda idrott i Kalmar där du som förälder till en ungdom faktiskt kan göra ett aktivt val. Inom en mils radie från centrum kan man hitta minst över en handfull fotbollsklubbar som inte erbjuder vare sig den mängden träning eller det motståndet. Av den anledningen ser jag inte varför man inte kan se fotbollsklubbarna som kompletterande. Vill man träna mindre, kombinera fotboll men andra sporter eller ha en bättre balans mellan skolarbete och fritid så kan man ha det – men nödvändigtvis inte i KFF. Det hade varit bra mycket svårare om vi talade om till exempel konståkning eller basket som inte erbjuder några föreningsalternativ.

Min son har helt frivilligt valt bort en hel del av andra fritidsaktiviteter. Han väljer att sköta sin skola och han väljer att spela fotboll. Därmed väljer han ganska ofta också bort att spela dator, att hänga en eftermiddag med kompisar eller vad det kan vara.

Nej, det finns inga studier som stödjer tidig elitsatsning. KFF har själv många spelare som kommit sent till föreningen från mindre klubbar och som i dag spelar i A-laget. Det visar ju att man kan få ”utvecklas sent” och kanske ändå hålla på med fotboll på en hög nivå. Men det finns inte heller några studier som påvisar att det stjälper barn som vill träna mycket och som vill tävla hårt att göra just detta. Därför är jag tacksam för att KFF kan erbjuda det till min son och tycker det är bra det finns andra klubbar som kan erbjuda annat.

Angående fysisk återhämtning ser jag inga problem med träningsmängden. Tränarna styr innehållet efter belastning. Kan man träna två, tre idrotter i veckan som vissa gör kan man träna fotboll 4–5 gånger. Återhämtningen och balansen i övriga livet får faktiskt vi föräldrar ansvara för. Min son har flera gånger hoppat träning när livet blivit tajt och det är inga problem.

Jag har full respekt för att andra kan känna och tycka annorlunda, men jag är också rätt trött på tugget om att KFF inte tar ansvar. Vi föräldrar behöver också ta ansvar för vilka val vi låter våra barn göra.

För min familj har åren i KFF varit en stor glädje där min son fått känna på både motgång och medgång. Jag tycker att han med fotbollens hjälp har byggt en karaktär och blivit rustad för allt möjligt i livet. Jag är evigt tacksam för de tränare som outtröttligt jobbat med honom och hans kompisar under alla år och som gett honom erfarenheter och minnen för livet.

 

En annan fotbollsförälder

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.