Insändare

"Advokaterna tar för sig med orimligt höga arvorden”

Insändare Artikeln publicerades

När man läser att en advokat inte överklagar när tingsrätten sänker hans arvoden med hela 215 000 kronor, tolkar jag det som att advokaten är rädd att Hovrätten ska hitta ännu fler oegentligheter vid en ytterligare kontroll.

När det gäller andras brottmål överklagar advokaterna i stort sett alla mål för att se om det går att få sänkt straff för sina klienter, och så advokaten ännu fler timmar med höga arvorden vid en överklagan. Men nu vågade han inte, säkert medveten att det kan gå att hitta mer vid en noggrannare genomgång.

Min erfarenhet är att advokaterna tar för sig med orimligt höga arvorden, dom kan till exempel debitera en timme för varje påbörjad timme. När man försöker att få tag på en advokat via telefon rekommenderar deras sekreterare att de är lättas att nå när dom kör bil. Och då har de redan i botten en mycket hög timersättning för det jobb som de är på väg till eller från, och sen kan de debitera en timmes arvode för ett telefonsamtal. De kan få fyra telefonsamtal under en bilresa på en timme, som då ger det fem timersättningar under en timmes tid.

Som det är i dag går det inte att kontrollera deras tidredovisning.

Advokaterna borde inför Tingsrätten vara skyldiga att redovisa alla sina kunddebiterade timma dag för dag.

Det är inte märkvärdigare än att lastbilschaufförer, ska redovisa alla sina arbetstimmar och raster.

Med erfarenhet av advokatkulturen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.