Ytterligare en dömd i stor bedrägerihärva

Virserum/Vimmerby Artikeln publicerades

En man i 60-årsåldern har dömts till dagsböter på totalt 8 000 kronor för penningtvätt. Mannen är ytterligare en tråd i den stora härva som polisen håller på att nysta upp.

Tidigare har i huvudsak ett flertal ungdomar dömts till dagsböter för att ha lånat ut sina konton och låtit stulna pengar från bedrägerier mellanlanda där. Beloppen har sedan, minus några 1 000-lappar som tack för hjälpen, skickats vidare till den stora bedrägerihärvans båda misstänkta huvudmän, en av dem bosatt i Virserum och den andre i Vimmerby.

I det aktuella fallet har den 60-årige mannen, en tid, haft cirka en fjärdedel, 26 000 kronor, från ett automatbedrägeri. Överföringen inträffade mitt i natten efter att mannens dotter, som är bekant med bedrägerihärvans huvudmän, ringde och ville låna ett bankkonto för en överföring.

Mannen har försvarat sig med att han inte misstänkte något fuffens men tingsrätten å sin sida påpekar i domskälen ”att den som nattetid blir uppringd av en dotter med missbruksproblematik som vill låna ett bankkonto för en överföring har skälig anledning att anta att det är frågan om pengar som härrör från brottslig verksamhet”.

Tingsrätten valde dock att döma mannen för den mildare brottsrubriceringen penningtvättsförseelse.