Torrsommar ska ge näring till grönare politik

Hultsfred Artikeln publicerades
Carina Erlandsson, Niklas Erlandsson, och Torben Lundholm utgör 60 procent av miljöpartisterna på den kommunala valsedeln. Men partiet hoppas på ett större inflytande i samarbete med Alliansen.
Foto: Tommy Nilsson
Carina Erlandsson, Niklas Erlandsson, och Torben Lundholm utgör 60 procent av miljöpartisterna på den kommunala valsedeln. Men partiet hoppas på ett större inflytande i samarbete med Alliansen.

Miljöpartiet hoppas att den extrema sommaren ska väcka väljarna och ge ett bättre kommunval än det förra. Men det har varit svårt att fylla valsedeln på grund av ett landsbygdsfenomen.

Partiet har bara fått ihop fem namn som kandiderar i kommunvalet.

– Vi har haft jättemånga ungdomar som engagerat sig under mandatperioden, säger Carina Erlandsson, partiets förstanamn. Det har varit 10-15 stycken men de har flyttat nu på grund av studier eller jobb på annan ort.

– Vi har några äldre också som också är engagerade men de vill inte vara med på listan.

Miljöpartiet har i dag ett mandat i kommunfullmäktige men hoppas åtminstone kunna dubbla den siffran.

– Klimatförändringarna märks mest på landsbygden och efter den här rekordsommaren måste flera ha blivit övertygade om att vi måste ta frågan på allvar. Även lokalt vill vi jobba med detta som en röd tråd i förändringsarbetet.

Som exempel på detta, vill Miljöpartiet fortsätta att kämpa för en upprustning av Stångådalsbanan men också för en mera utbyggd busstrafik mellan kommunens olika orter.

– Det blir svårare att locka nya företag till kommunen om inte de allmänna kommunikationerna är bra, säger Torben Lundholm, femma på partiets lista.

På miljötemat vill partiet också ha mera lokalproducerad och ekologisk mat i de kommunala köken och göra energibesparande förbättringar i inomhusmiljöerna inom vård och omsorg. man vill också fortsätta att utveckla de övriga skolorna, med Albäckskolan som modell.

– Asylrätten och integrationen är också viktiga frågor för oss, säger Torben Lundholm. Här är vi så långt från Sverigedemokraterna man kan komma. Efter förutsättningarna har vi gjort ett bra jobb med integrationen i vår kommun. Den kan bli ännu bättre om vi utnyttjar föreningslivet litet mera.