Tågurspårning ger svår bärgning

Lönneberga/Mariannelund Artikeln publicerades
Foto: Loe Önnered

En godståg spårade ur på väg mot Lönneberga under måndagsmorgonen. Tågföraren hade änglavakt och klarade sig utan svårare skador.

Tåget med tiotalet vagnar i huvudsak lastade med stora pappersrullar spårade ur när rälsen plötslig vek sig i en så kallad solkurva. Den kraftiga värmen i kombination med att sträckan inte trafikeras så ofta, är orsaken till olyckan, menar Trafikverkets räddningsledare Christian Lejon.

– Solkurvor är inte så ovanliga men de brukar upptäckas när det skakar till, på den här sträckan går det dock bara tre tåg i veckan, säger Christian Lejon när han är på plats och besiktar olycksplatsen.

Trafiken drabbades av ordentliga köer innan en vägbom kunde lyftas och dirigerande poliser sedan kunde hjälpa trafiken förbi olycksplatsen. Ett stort antal bilar från räddningstjänst, polis, trafikverk, media med flera intog platsen under den värsta middagshettan.

– Det kommer att ta tid och få bort lok och vagnar. Vi kontaktar markägaren nu och det blir tvunget att bygga en ny väg utmed spåret för att få in lyftkranar till platsen, säger Christian Lejon.

Loket ligger helt vid sidan av spåret i en backe ned på Silverån. Ett antal träd har hindrat den från att fortsätta ned i ån. En läns har lagts ut för att samla upp den dieselolja som läckt ut i ån. Man var också snabb med att pumpa bort all kvarvarande diesel från loket.

All kommande trafik på linjen får nu stoppas och antingen omdirigeras via andra linjer, eller flyttas över till lastbil, menar Christian Lejon.

– Det är svårt att överblicka än så länge men räkna med minst en vecka för bärgningen, och det är miljonbelopp vi talar om.